Οι γερμανικές αρχές παραδέχτηκαν σήμερα Παρασκευή ότι εκπαίδευαν Λευκορώσους αστυνομικούς επί τρία χρόνια, μέχρι κα το 2011, διδάσκοντάς τους τεχνικές για το πώς να καταστέλουν βίαιους διαδηλωτές.

Οι Γερμανοί αρχικά πίστευαν ότι η εκπαίδευση αυτή θα εμφυσούσε δημοκρατικές αξίες στη Λευκορωσία και σοκαρίστηκαν από τη βία που χρησιμοποίησαν αργότερα οι δυνάμεις ασφαλείας του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο εναντίον των αντιφρονούντων.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου \’Αγγελας Μέρκελ, επέμεινε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε \”καλές προθέσεις\” λέγοντας χαρακτηριστικά: \”Κάποια περίοδο διατυπώνονταν απόψεις υπέρ αυτής της συνεργασίας\”.

Η εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ του Βερολίνου αποκάλυψε την Πέμπτη ότι 500 Λευκορώσοι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν από Γερμανούς στη Λευκορωσία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών τα μαθήματα ξεκίνησαν το 2008 και αφορούσαν κυρίως συμβουλές για το πώς να αστυνομεύονται μεγάλα πλήθη σε εκδηλώσεις όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες. Η Λευκορωσία πρόκειται να φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα χόκεϊ το 2014.

Στους Λευκορώσους αξιωματικούς επετράπη το 2010 να παρακολουθήσουν πώς οι Γερμανοί συνάδελφοί τους απομάκρυναν διαδηλωτές —ορισμένοι εκ των οποίων ήταν βίαιοι— που προσπάθησαν να σταματήσουν ένα τρένο που μετέφερε πυρηνικά απόβλητα στη βόρεια Γερμανία. \”Την εποχή εκείνη πιστεύαμε ότι ήταν καλή ιδέα\”, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η βοήθεια των Γερμανών προς τους Λευκορώσους περιορίστηκε μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2010 και τη νίκη του.

 

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook