Οι αμερικανικές τράπεζες Goldman, J P Morgan, BofA εξαιρώντας την Citigroup «πιστεύουν» περισσότερο από τις Societe Generale, Credit Agricole και BNP την διάσωση της Ελλάδος – Αίρουν την εμπιστοσύνη τους οι Γάλλοι στην Ελλάδα

(upd2)Σημείο των καιρών, στρατηγική θέση, πραγματική ανησυχία για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος, το γεγονός είναι ότι οι Γαλλικές τράπεζες δεν πιστεύουν στην επιτυχή κατάληξη της Ελλάδος ενώ αντιθέτως οι άλλοτε κερδοσκόποι που χτύπησαν ανελέητα τα ελληνικά ομόλογα, Goldman Sachs, Bank of America και J P Morgan έχουν αλλάξει στρατηγική και στηρίζουν την Ελλάδα.

Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί τουλάχιστον από τους μεγάλους οίκους η Citigroup η οποία θεωρεί ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος έχει αυξηθεί έως 80-90%.

Η Bank of New York Mellon π.χ. έχει διαφοροποιηθεί και διάκειται θετικότερα.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να εξαχθεί ο λανθασμένο συμπέρασμα ότι οι αμερικανοί στηρίζουν την Ελλάδα.

Η πανσπερμία hedge funds στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Η Αμερική είναι μακριά και αποτελεί παράδοξο πως οι μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και ειδικά η Goldman Sachs έχει ταχθεί υπέρ της διάσωσης του ευρώ, της Ελλάδος και της ευρωζώνης.

Κατά ορισμένες πληροφορίες στελέχη της Goldman Sachs είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα και είχαν επαφές με κορυφαίους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες.
Ωστόσο ακόμη και αν εξαχθεί το εύκολο συμπέρασμα ότι πήραν υποσχέσεις για δουλειές στην Ελλάδα θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν πάρει θέση υπέρ της διάσωσης της ευρωζώνης.

Αυτό σχετίζεται με 1)την οικονομική διπλωματία που ασκούν οι οίκοι αυτοί 2)το γεγονός ότι η έκθεση των αμερικανικών οίκων ειδικά σε παράγωγα είναι μεγάλη στην Ευρώπη 3)ότι κατανοούν ότι μια κατάρρευση της Ευρώπης θα παρασύρει σε βαθειά ύφεση και τις ΗΠΑ.

Είναι παράδοξο αλλά γεγονός ότι οι άλλοτε σκληροί και ανελέητοι κερδοσκόποι της Ελλάδος είναι τυπικά έστω «σύμμαχοι» της Ελλάδος.

Το ακόμη μεγαλύτερο παράδοξο είναι ότι οι άλλοτε ισχυροί φίλοι της Ελλάδος οι Γαλλικές τράπεζες αποχωρούν από την Ελλάδα.

Μπορεί ο Sarkozy και τώρα ο Hollande ο πρώην και νυν πρόεδρος της Γαλλίας να δηλώνουν φίλοι της Ελλάδος αλλά μπορεί να εξηγηθεί γιατί και οι 3 Γαλλικές τράπεζες αποχωρούν από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα και το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το Caisse D’ Epargne εγκαταλείπει οριστικά τα άλλοτε ισχυρά σχέδια του να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;
Πως ασκείται η γαλλική οικονομική διπλωματία μέσω των τραπεζών, όταν οι Γαλλικές τράπεζες αποχωρούν άρον άρον από την Ελλάδα;

Η BNP Paribas αποχώρησε από την Ελλάδα.

Η Credit Agricole πουλάει την Emporiki bank

Η Societe Generale πουλάει την Geniki bank.

Ταυτόχρονα οι Γαλλικές τράπεζες δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Η Societe Generale σε έκθεση της είχε αναφέρει ότι το PSI+ είχε αποτύχει καθώς το καθαρό όφελος της Ελλάδος ήταν μόλις 28 δις ευρώ, εκτίμηση ορθή επί της ουσίας ενώ πρόσφατα σε άλλη ανάλυση έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει.

Πρέπει να αποτιμηθεί γιατί οι Γαλλικές τράπεζες με τις οποίες συγγενεύουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω μοντέλου ανάπτυξης αποχωρούν άρον άρον από την Ελλάδα;

Δηλαδή ο Hollande πρόεδρος της Γαλλίας θα λέει στον Σαμαρά πρωθυπουργό της Ελλάδος το Σάββατο η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και οι γαλλικές τράπεζες ξεφορτώνονται ότι έχουν και δεν έχουν από την Ελλάδα;

Είναι προφανές ότι οι γαλλικές τράπεζες πέραν των τεραστίων ζημιών που υπέστησαν σωρευτικά κοντά στα 14,5 δις ευρώ από την Ελλάδα, αποδεικνύεται η χειρότερη η πλέον ζημιογόνος ξένη επένδυση στην Ελλάδα δεν πιστεύουν ότι το banking στην Ελλάδα, έχει να προσφέρει οτιδήποτε.

Προφανώς και έχουν σοβαρούς προβληματισμούς για το αν και κατά πόσο κινδυνεύει με χρεοκοπία η Ελλάδα αλλά ακόμη και αν αποτραπεί η χρεοκοπία οι Γάλλοι δεν πιστεύουν στην Ελληνική οικονομία.

Οι Γάλλοι δεν πιστεύουν στην Ελληνική οικονομία και αυτό το δείχνουν μέσω της οικονομικής «διπλωματίας».

Η αποχώρηση των Γαλλικών τραπεζών από την Ελλάδα αποτελεί όχι υπόθεση αλλά περίτρανη απόδειξη.


bankingnews.g/Πέτρος Λεωτσάκος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook