Η Τεχεράνη έχει ευθύνη να στηρίξει την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ απέναντι στην ένοπλη εξέγερση, δηλώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, την ίδια ακριβώς στιγμή που η συριακή αντιπολίτευση απευθύνει έκκληση προς τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να παρέμβουν.

Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί απελευθέρωσαν, εν τω μεταξύ, Λιβανέζο όμηρο που είχε απαχθεί το Μάιο μαζί με ομάδα σιιτών προσκυνητών που πέρασε από την Τουρκία στη Συρία. Πρόκειται για τον πρώτο όμηρο που απελευθερώνεται με τους αντάρτες να κάνουν λόγο για «κίνηση καλής θέλησης» στην υπόθεση της απαγωγής, που πυροδότησε περαιτέρω την ένταση στη Συρία.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ βομβάρδισαν το Σάββατο θέσεις των ανταρτών στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού και στη νότια επαρχία Ντεράα. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι τρεις στρατιώτες και ένας αντάρτης σκοτώθηκαν στην Ντεράα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία συνέλαβαν, επίσης, έναν κινηματογραφικό παραγωγό και έναν ηθοποιό, όπως δήλωσαν συνεργάτες, φίλοι και συγγενείς τους.

Ο Όργουα Νιράμπια, ο οποίος έχει ιδρύσει το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Δαμασκού Damascus Dox Box συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ στο αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας προτού επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό το Κάιρο.

Πράκτορες της μυστικής αστυνομίας πραγματοποίησαν επίσης επιδρομή στο σπίτι του Μοχάμαντ Όμαρ Όζο, ηθοποιού που έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, και τον οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία, ανακοίνωσε η οργάνωση ακτιβιστών Media Centre.

Ο Νιράμπια ανήκει στη νέα γενιά κινηματογραφιστών της Συρίας, η οποία αψηφούσε την κρατική απαγόρευση στην ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή πριν ακόμη αρχίσει η εξέγερση κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Όζο παράλληλα είχε αρνηθεί να ακολουθήσει το ελεγχόμενο από το κράτος σωματείο ηθοποιών και να υπογράψει δηλώσεις με τις οποίες θα εξέφραζε την υποστήριξή του στο Άσαντ όταν άρχισε η εξέγερση, σύμφωνα με φίλους του.

Ιράν: Έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε τον Άσαντ

Ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Ταέμπ δήλωσε το Σάββατο πως μία επιτροπή θα επισκεφθεί σύντομα στη Συρία, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και θα έχει συναντήσεις με Σύρους αξιωματούχους.

Η Τεχεράνη έχει στηρίξει τον Άσαντ εν μέσω της διεθνούς καταδίκης για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης θεωρώντας την κυβέρνησή του μέλος του αντιδυτικού μετώπου, το οποίο περιλαμβάνει και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η Τεχεράνη έχει, επίσης, κατηγορήσει τις δυτικές δυνάμεις και τις χώρες στην περιοχή -μεταξύ τους την Τουρκία και το Κατάρ- ότι παρέχουν στήριξη στους αντάρτες στην προσπάθειά τους ανατροπής του Άσαντ.

Κοινοβουλευτική επιτροπή από το Ιράν θα πραγματοποιήσει σύντομα διήμερη επίσκεψη στη Συρία με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και θα έχει διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και άλλους αξιωματούχους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA επικαλούμενο τον Αλέντιν Μπουρουζερντί, πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, κάλεσε το Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη και τον Αραβικό Σύνδεσμο να επέμβουν ώστε να προληφθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα και κυρίως στην κεντρική επαρχία Χομς -η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ένοπλης εξέγερσης κατά του Άσαντ από τον Μάρτιο του 2011.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook