Όλο και πιο δύσκολη καθίσταται η προσπάθεια της κυβέρνησης της Πορτογαλίας να επιτύχει για φέτος τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της, καθώς τα στοιχεία για τα έσοδα του Δημοσίου στο α\’ εξάμηνο ήταν αρνητικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, τα φορολογικά έσοδα α\’ εξαμήνου υποχώρησαν κατά 3,5%, την ώρα που η κυβέρνηση είχε ως στόχο να ενισχυθούν κατά 2,5%. Η υποχώρηση κατά 0,7% των δαπανών αν και ελαφρώς ικανοποιητική δεν ήταν αρκετή ώστε να «καλύψει» την τρύπα που δημιούργησε η πτώση των εσόδων.

Παράλληλα το πορτογαλικό υπουργείο εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα φθάσει φέτος στο 3% και η ανεργία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ξεπερνώντας το 15% που είχε φθάσει στο β\’ τρίμηνο.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, καθίσταται φανερό ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, όπως υπογραμμίζουν κορυφαίοι Πορτογάλοι οικονομολόγοι, οι οποίοι προσθέτουν ότι η χώρα θα χρειαστεί να εξοικονομήσει επιπλέον δύο έως τρία δισ. ευρώ ώστε να καλύψει το «κενό» που έχει δημιουργηθεί.

Μάλιστα ο πορτογαλικός Τύπος θεωρεί υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ, για τον οποίο υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι «έχασε τη μάχη με το έλλειμμα, καθώς δεν κατόρθωσε να προβλέψει με ακρίβεια τις επιπτώσεις της ύφεσης στα φορολογικά έσοδα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook