Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Σαμαράς σε όλους τους συνομιλητές του ανέπτυξε τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θετικό θεωρεί η κυβέρνηση ότι και οι δύο ηγέτες, Μέρκελ και Ολάντ, έκαναν κατηγορηματικές δηλώσεις ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο θερμός ήταν ο κ. Ολάντ, ωστόσο δεν υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ των δύο αρχηγών των ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης για το θέμα της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις, αλλά ότι τα οικονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν κατά τρόπο που να τα αντέξει ο ελληνικός λαός».

Οι υπεύθυνοι της Γερμανίας έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα που βάζουν.

Πάντως και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, σε διαφορετικούς τόνους ο καθένας, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τις συναντήσεις ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας που το έλλειμμά της είναι μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στουρνάρας με Σόιμπλε και Μοσκοβισί

Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα θεωρείται ότι κατά την διάρκεια του ταξιδιού κανονίστηκαν δύο διμερείς επαφές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους ομολόγους του της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

Στις δύο συναντήσεις θα συζητηθούν αναλυτικότερα τα οικονομικά θέματα και οι προτάσεις και οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.

Οι επόμενοι σταθμοί και η έκθεση της τρόικας

Μετά τις θετικές δηλώσεις περί παραμονής της χώρας στο ευρώ, η κυβέρνηση μεθοδεύει τα επόμενα βήματά της:

Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου που είναι η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο, θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη αυτή θα φανούν οι διαθέσεις των Ευρωπαίων.

Επόμενος σταθμός είναι η επίσημη σύνοδος του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ του δανείου.

Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, στην οποία θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου το πακέτο των μέτρων θα έχει έλθει προς ψήφιση στην Βουλή. Καθοριστική σε κάθε περίπτωση θα είναι η έκθεση της τρόικας που θα επιβεβαιώσει και την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, όμως θα περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και για τη βιωσιμότητα του χρέους και, υπ’ αυτή την έννοια, θα επηρεάσει σημαντικά και τις αποφάσεις για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι σταθερός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Συρία και μετανάστευση

Στις συναντήσεις του, ο κ. Σαμαράς συζήτησε και γεωστρατηγικά θέματα, όπως και το πρόβλημα της μετανάστευσης σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την κρίση στην Συρία.

Το πρόβλημα της Συρίας και του ενδεχόμενου κύματος προσφύγων ενδιαφέρει περισσότερο την γαλλική πλευρά και συζητήθηκε στη συνάντηση στην παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κρίση ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα και έβαλε και το θέμα της ενίσχυσης της FRONTEX.

 

in.gr