Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 16-3-2011 στις 12.00 το μεσημέρι στην Πλάκα, απέναντι από το νησί της Σπιναλόγκα, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου την περασμένη Παρασκευή 11-3-2011, με θέμα την εφαρμογή του Νόμου στην περιοχή, κατόπιν των καταγγελιών για αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές επί του αιγιαλού.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε συζήτηση ανάμεσα στο Δήμαρχο και τις αρμόδιες αρχές ενώ παράλληλα ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι απόψεις Δημοτικών Συμβούλων, των ιδιοκτητών εστιατορίων της περιοχής και αρκετών ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με σκοπό να διαμαρτυρηθούμε για μια μεγάλη παρανομία και την κατάργηση της νομιμότητας απέναντι στην Σπιναλόγκα. Το νησί της Σπιναλόγκα έχει μεγάλη πολιτισμική αξία συν το γεγονός ότι σήμερα γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να ενταχθεί στα μνημεία της UNESCO. Πράγμα που προϋποθέτει νομιμότητα, σωστή διαχείριση και σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά από τους δημόσιους φορείς, τους πολίτες και από τους επαγγελματίες. Δυστυχώς όμως κάποιοι καταστηματάρχες επαγγελματίες προέβησαν σε αυθαίρετες κατασκευές απέναντι από το μνημείο της Σπιναλόγκα. Ως εκ τούτου το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου αποφάσισε να στείλει αίτημα προς την κ. Εισαγγελέα, η οποία όμως δεν παρέστη, προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και κυρίως στην Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια του χώρου όπου έγινα οι αυθαίρετες κατασκευές. Η ανοχή σε τέτοιες καταστάσεις οδηγούν τις τοπικές κοινωνίες σε παρακμή και εκφυλισμό του περιβάλλοντος ενώ η τοπική κοινωνία απαιτεί την εφαρμογή των νόμων».

«Η Πλάκα πρέπει να παραμείνει ένα γραφικό όμορφο χωριό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ένα απέραντο εστιατόριο επειδή το επιτάσσουν δυο ή τρία συμφέροντα. Αν οι ίδιοι οι επαγγελματίες δεν κατανοήσουν το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους, τότε θα ακυρώσουμε και θα απαξιώσουμε όλη την ομορφιά που υπάρχει στον τόπο και τα ίδια τα μαγαζιά τους. Επομένως οφείλουμε να αφαιρέσουμε όλες τις παράνομες κατασκευές ενώ χρειάζεται στο εξής να γίνει διευθέτηση του χώρου και όλες οι παρεμβάσεις να δένουν αρμονικά με το τοπίο και με το χαρακτήρα του χωριού. Το μήνυμα που δίνουμε σήμερα είναι ότι η κοινωνία άρχισε να παρεμβαίνει ενεργά και δεν κρατάει πια «μάτια και αυτιά κλειστά» ανέφερε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. κ. Βασίλης Χατζηδάκης .

Στη συνέχεια ο κ. Κουνενάκης ανακοίνωσε την παρακάτω σχετική απόφαση στην οποία κατέληξαν οι παρευρισκόμενοι:
α) η Εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Λασιθίου και η Κτηματική εταιρία θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατεδάφιση των παρανόμων κτισμάτων και στην αποκατάσταση νομιμότητας στον Αιγιαλό.
β) Να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στην περιοχή μετά από συμφωνία των δύο πρόεδρων των τοπικών Συμβουλίων της Περιοχής Ελούντας και Πλάκας μαζί με τους καταστηματάρχες και να κάνουν μια συμφωνία κυρίων σε μια ευρύτερη συναίνεση στο πως θα λειτουργήσουν φέτος το Καλοκαίρι χωρίς να παραβιάζουν τη νομιμότητα.
γ) Ο Δήμος Αγίου Νικολάου σε συμφωνία με την Κτηματική Εταιρεία θα προχωρήσουν σε μια ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου της Πλάκας ώστε στο μέλλον να δημιουργηθεί μια μονιμότερη κατάσταση η οποία θα λύσει το πρόβλημα.

«Ουδείς έχει το δικαίωμα να καταπατεί και να προσβάλλει την κοινωνία και το νόμο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε την ποιότητα της περιοχής και να την αναβαθμίσουμε. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν ορισμένοι θα μας οδηγήσει σε ένα χάος. Η κοινωνία και ο Δήμος είναι προφανές ότι ζητάνε από την κ. Εισαγγελέα και τα αρμόδια όργανα της περιφέρειας να εφαρμόσουν το νόμο. Αυτό που θέλουμε είναι προχωρήσει η διαδικασία της καθαίρεσης σήμερα και το δηλώνουμε απέναντι από το ιερό νησί της Σπιναλόγκα προς όλη την Ελλάδα. Θεωρώ ατυχέστατο το γεγονός ότι αντί να είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη φροντίδα του νησιού, είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την παραβίαση των συνθηκών λειτουργίας των πολεοδομικών και της καταπάτησης του αιγιαλού.
Καλώ τους επαγγελματίες αυτοβούλως να προχωρήσουν στην αποκατάσταση της πρότερης κατάστασης διαφορετικά η εισαγγελία και η κτηματική εταιρεία έχουν το λόγο…
» κατέληξε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook