Την άποψη ότι, στην απόφαση για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη ή όχι, θα  πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι, δεν μπορεί να πληγεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στα πλαίσια της νομισματικής ένωσης και ότι, οι προϋποθέσεις πολιτικών στα προγράμματα διάσωσης διατηρούν την αξιοπιστία τους, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann και μέλος μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ.

Ο ίδιος σύμφωνα με το Dow Jones Newswires μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, επανέλαβε την αντίθεσή του στα σχέδια αγοράς ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας. «Στις δημοκρατίες, τα κοινοβούλια και όχι οι Κεντρικές Τράπεζας, είναι αυτά που θα πρέπει να αποφασίζουν τέτοια κατανομή κινδύνων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι Κεντρικές Τράπεζες αγοράσουν κρατικά ομόλογα μεμονωμένων χωρών, οι εν λόγω τίτλοι θα καταλήξουν στους ισολογισμούς των Κεντρικών Τραπεζών και τελικά οι φορολογούμενοι των υπολοίπων χωρών θα αναλάβουν την ευθύνη, ενώ τα σημαντικά προβλήματα δεν θα λυθούν.

Για τον Weidmann, η σύνδεση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής ενέχει τον κίνδυνο η νομισματική να υποταχθεί κάτω από την κυριαρχία της δημοσιονομικής. Τέλος, άσκησε κριτική στην κίνηση της ΕΚΤ να εγγυάται ότι, χώρες μέλη θα παραμείνουν στην ευρωζώνη με όποιο κόστος.

Έντονη κριτική ασκεί στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορές ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Juergen Stark, καθώς και στην ιδέα θέσπισης ανώτατου ορίου για τα επιτόκια δανεισμού χωρών.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, αναφέρει ότι, η ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων «επιχορηγεί» τους εθνικούς προϋπολογισμούς ορισμένων χωρών.

Παράλληλα αναφορικά με την σκέψη για θέσπιση ανώτατου ορίου στα επιτόκια δανεισμού σημείωσε ότι «δεν έχει σημασία πλέον η νομισματική πολιτική, αλλά η δημοσιονομική».

Ωστόσο αναγνώρισε ότι μια παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να ηρεμήσει την κατάσταση βραχυπρόθεσμα. «Αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των χωρών», επισήμανε. «Πρέπει να συνεχίζουν την οδυνηρή διαδικασία των προσαρμογών», πρόσθεσε ο Stark.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook