Χωρίς τελικό αποτέλεσμα είναι οι μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, ωστόσο υπάρχει ήδη ένα επικρατέστερο σενάριο που προβλέπει τσεκούρι 20% στους δικαστικούς και διπλωμάτες και μικρότερες μειώσεις στις άλλες κατηγορίες.

Λόγω της… υπουργικής ασυμφωνίας, το θέμα παραπέμφθηκε για οριστική απόφαση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, οι οποίοι σε 15 μέρες θα πρέπει να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το «Βήμα», η λύση θα βρεθεί κάπου στη μέση. Οι υπουργοί θα αναγκαστούν να δεχτούν κάποιες νέες μειώσεις, ενώ το υπουργείο δεν θα επιμείνει στο γνωστό «μείωση 12,4% για όλους».

Ειδικότερα, το επικρατέστερο σενάριο για τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια έχει ως εξής:

Οι μισθοί των ένστολων σε Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας θα μειωθούν κατά 5% από 1 Ιανουαρίου 2012.

Οι μειώσεις σε καθηγητές και αρχιερείς θα είναι της τάξης του 10-12%. Δεν θα μειωθούν ομως καθόλου οι μισθοί των απλών ιερέων. Αντίθετα, ο μισθός του Μητροπολίτη θα πέσει από τα 2250 ευρώ στα 1900 ευρώ. Παράλληλα, από 1 Ιανουαρίου 2014 θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στους γιατρούς του ΕΣΥ οι μειώσεις θα είναι μέχρι 8%, για να μην προκληθούν αντιδράσεις στα νοσοκομεία.

Οι υπόλοιπες περικοπές θα γίνουν σε διπλωμάτες και δικαστές, οι οποίοι τελικά θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς τους. Μάλιστα, σε αυτούς του κλάδους το τσεκούρι θα φτάσει το 20%, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι δικαστικοί και οι διπλωμάτες έχουν προνόμια που δεν έχουν μειωθεί καθόλου από τις κατά καιρούς περικοπές.

Το ιστορικό των ειδικών μισθολογίων

Η διαμάχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι αρμόδιοι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον υφυπουργό Οικονομίας, Χρήστο Σταϊκούρα, ότι τα ειδικά μισθολόγια καταργούνται στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, και ότι θα πρέπει να υπογράψουν μειώσεις 12,4% μεσοσταθμικά για τους υπαλλήλους τους. Στα ειδικά μισθολόγια εντάσσονται περίπου 200.000 υπάλληλοι, δηλαδή οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι ιερείς και αρχιερείς, οι καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και το ερευνητικό προσωπικό, οι διπλωμάτες, οι δικαστικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Η μείωση στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων προβλέπεται από το δεύτερο Μνημόνιο, και θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί από τον Ιούλιο, αλλά οι εκλογές πάγωσαν το θέμα. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τα αρμόδια υπουργεία την προηγούμενη Δευτέρα, ότι η μείωση είναι περίπου αναπόφευκτη και μάλιστα θα αναδρομική από 1ης Ιουλίου.

Η είδηση αυτή ξεσήκωσε, ιδιαίτερα τους νεοδημοκράτες υπουργούς στα υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εθνικής Άμυνας, που διαμήνυαν στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι το κόμμα εμφανίζεται ανακόλουθο με όσα έλεγε προεκλογικά, ότι δηλαδή οι μισθοί των ένστολων δεν θα μειώνονταν. Επιπλέον, κανείς από αυτούς τους κλάδους εργαζομένων δεν δέχεται αδιαμαρτύρητα τη μείωση 12,4% καθώς θεωρούν ότι οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί ήδη κατά 25%-30% τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, υπουργοί έφτασαν στο σημείο να στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών σημειώματα για να καταδείξουν το «δίκαιο» των προνομιούχων αυτών υπαλλήλων, σημειώνοντας τις περικοπές που ήδη έχουν κάνει στα υπουργεία τους και τις οποίες θεωρούν βέβαια αρκετές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έγραφε στον κ. Σταϊκούρα πως το υπουργείο του έχει κάνει περικοπές επιδομάτων και δαπανών ύψους 37% που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια. Αντίστοιχα, ο κ. Δένδιας έγραφε ότι έχει περικόψει κονδύλια για δώρα και υπερωριακή απασχόληση των αστυνομικών, οδηγώντας τους σε μείωση αποδοχών κατά 11%, και γι\’ αυτό δεν μπορεί να υπογράψει νέα μείωση κατά 12,4%.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι οι περικοπές που αναφέρουν τα υπουργεία είναι μέρος του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ και ότι αναζητούνται άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία μπορούν να εξοικονομηθούν μόνο με νέες μειώσεις στις μισθολογικές δαπάνες.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook