Περίπου 40 ανθρακωρύχοι που εργάζονται στο ορυχείο του Καρμποσούλτσις, στη Σαρδηνία, ταμπουρώθηκαν σε βάθος σχεδόν 370 μέτρων με δεκάδες κιλά εκρηκτικών ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει το μέλλον του ορυχείου.

Η κατάληψη, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας και την οποία οι ανθρακωρύχοι λένε πως είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν επ' αόριστον, γίνεται ενώ η ιταλική κυβέρνηση θα συζητήσει αυτή την εβδομάδα το μέλλον του ορυχείου.

«Φοβόμαστε πως το ορυχείο μπορεί να κλείσει» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο 54χρονος Σάντρο Μερέου, ένας από τους ανθρακωρύχους που έχουν κλειστεί στο ορυχείο με 350 κιλά εκρηκτικών.

«Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε εδώ μέχρι να πάρουμε απάντηση από την κυβέρνηση, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του ορυχείου» είπε, τονίζοντας πως «θα μείνουμε εδώ επ' αόριστον».

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να προωθήσει τη χορήγηση 200 εκατ. ευρώ ώστε, σε συνεργασία με την εταιρεία ENEL, να μετατραπεί το ορυχείο σε εγκατάσταση υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Τα αποθέματα άνθρακα του ορυχείου υπολογίζονταν το 2006 στους 600 εκατ. τόνους, αλλά τον τελευταίο καιρό παλεύει να μείνει παραγωγικό. Από το ορυχείο δεν έχουν λείψει οι καταλήψεις διαμαρτυρίας -η πιο πρόσφατη, το 1995, είχε κρατήσει 100 μέρες.

 

in.gr