Δυναμική αντίδραση στις σημαντικές περικοπές κεντρικών  πόρων που οδηγούν τους Δήμους σε λουκέτο αποφάσισαν να προτείνουν οι Δήμαρχοι της Κρήτης  στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε .

Στα πλαίσια της σημερινής κοινής  συνεδρίασης του Δ.Σ της  Π.Ε.Δ Κρήτης , της ολομέλειας των Δημάρχων και των Αντιπροσώπων στη  Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω τα οποία αποτελούν ανυποχώρητη θέση των Δήμων του νησιού προκειμένου να διασφαλιστεί το ελάχιστο λειτουργικό κόστος τους ώστε  να εξακολουθήσουν  να παρέχουν υπηρεσίες προς τους Δημότες:

1)Το ποσό των Κ.Α.Π να είναι 2.7 δις ευρώ ως ελάχιστο για το 2012

2)Να καταβληθούν τα παρακρατηθέντα για τα οποία έχει γίνει τον Ιανουάριο η κατανομή τους και οφείλονται στους Δήμους

3)Να γίνει διαχωρισμός των προνοιακών επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται μέσω των Δήμων στους δικαιούχους από τους Κ.Α.Π .

4)Μείωση των επιτοκίων των δανείων  και επιμήκυνση των δόσεων  που έχει χορηγήσει στους Δήμους το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων

5)Επιστροφή  των 131 εκ που είχαν δοθεί ως «δανεικά» για τα προνοιακά επιδόματα και τα 50 εκ για τη μεταφορά των μαθητών .

6)Άμεση καταβολή του ποσού  για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους τα οποία αποτελούν μόλις το 1% του ελλείμματος   της γενικής Κυβέρνησης .

7)Άμεση αντιμετώπιση θεμάτων παιδείας ,το θέμα της μεταφορά των μαθητών καθώς και των σχολικών επιτροπών για να ξεκινήσει ομαλά η καινούρια σχολική χρονιά

8)Η δημιουργία ενός προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α για την Τ.Α  με  προϋποθέσεις Σ.Α.Τ.Α για μικρά έργα που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

9)Στήριξη όλων των κοινωνικών δομών για την συνέχιση της λειτουργίας τους(Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, παιδικοί Σταθμοί κλπ).

Οι Δήμαρχοι κατέστησαν σαφές  και διαβεβαίωσαν ότι θα υπερασπιστούν  με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον τα συμφέροντα των πολιτών  και της κοινωνίας που εκπροσωπούν αφού όπως τόνισαν δεν μπορούν   επιβαρύνονται άλλο από την ανεπάρκεια του κράτους

Ενδεικτικά ανέφεραν ότι μόνο κατά την τελευταία τριετία υπάρχει μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης κατά 60% και της επιχορήγησης για τη Σ.Α.Τ.Α κατά 55% ,σε σχέση με τη Σ.Α.Τ.Α του 2009

Για το 2012 δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από τη Σ.Α.Τ.Α παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στον 8ο μήνα .

Είναι προφανές ότι οι μειώσεις αυτές δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.

Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή που οδηγεί τους Δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή των υπηρεσιών τους.

Συμβολικό κλείσιμο των Δήμων

Την Τετάρτη 29 Αυγούστου ημέρα της συνάντησης της Κ.Ε.Δ.Ε με τον Πρωθυπουργό  οι Δήμοι θα κλείσουν συμβολικά  ενώ την Πέμπτη 10 – 12 το πρωί σε κάθε νομό στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων με τη συμπαράσταση και των εργαζομένων στους Δήμους.

Η Π.Ε.Δ Κρήτης θα προτείνει στο έκτακτο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook