Η Ελλάδα εκτιμά ότι η επιδιωκώμενη από την κυβέρνηση διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, είπαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το επιχείρημα αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η επιμήκυνση δεν συνεπάγεται αυτομάτως και νέο δάνειο από ΕΕ/ΔΝΤ.

«Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μην επιβαρύνει τους δανειστές το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί εάν δοθούν δυο χρόνια παράτασης για την εφαρμογή των μέτρων», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Αυτή είναι η στρατηγική μας σε αυτό το θέμα. Γι\’ αυτό ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς διαμήνυσε στις πρόσφατες συναντήσεις του ότι θέλουμε χρόνο, όχι επιπλέον χρήματα», είπε.

H Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με την έκδοση εντόκων γραμματίων δημοσίου (ΕΓΔ), είπε ο αξιωματούχος.

Στα ΕΓΔ στηρίχτηκε η χώρα και στο παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας εν αναμονή δόσεων οικονομικής βοήθειας από ΕΕ/ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση έχει σειρά προτάσεων για το πως θα μπορούσε να καλυφθεί (το χρηματοδοτικό κενό)», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Μια από αυτές είναι να μας επιτραπεί να εκδώσουμε περισσότερα ΕΓΔ το 2013, όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι καλύτερες και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος», επισήμανε.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση θα τονώσει την ανάπτυξη, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επιτύχει ευκολότερα τους δημοσιονομικούς στόχους της.

«Αναμένουμε (σε περίπτωση επιμήκυνσης) η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 αντί το 2015 και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της δημοσιονομικής μας θέσης μακροπρόθεσμα», είπε στο Reuters δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook