Την επιθυμία της χώρας του να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ επανέλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό του Σαββάτου κατά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, επιμένοντας όμως στην λήψη μέτρων από την πλευρά της Ελλάδας.

Μιλώντας σε σύνοδο διπλωματών, ο Ολάντ επανέλαβε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

«Το ευρώ είναι αμετάκλητο, διότι πρόκειται για μία θεμελιώδη δέσμευση», τόνισε εμφαντικά.

Πρόσθεσε πάντως ότι «οφείλει να λάβει τα αξιόπιστα μέτρα που της αναλογούν και η Ευρώπη να κατανοήσει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ήδη οι Έλληνες».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, στις δηλώσεις κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η χώρα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο που -όπως επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος- μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός.

Επιπλέον, ο Φρ.Ολάντ τάχθηκε υπέρ μίας ενίσχυσης του ρόλου της ευρωζώνης και του προέδρου της, καθώς υπέρ μίας συχνότερης διεξαγωγής συνόδων κορυφής, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διακυβέρνηση του ευρώ και να υπάρξει μία «αμοιβαιοποίηση των χρεών».

Σύμφωνα με τον ίδιον, πρόκειται για την σύσταση «των απαραίτητων μηχανισμών αλληλεγγύης», προκειμένου να καταστεί «εγκαίρως» δυνατή «μία αμοιβαιοποίηση των χρεών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον καθένα τα σωρευμένα υφιστάμενα χρέη».

«Η πρώτη μας πρόκληση είναι η κρίση, που πλήττει σκληρότατα την Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι είχε αποφασίσει να την «προσανατολίσει εκ νέου» την επαύριο της εκλογής του, με την υιοθέτηση ενός «συμφώνου ανάπτυξης», για το οποίο ευχήθηκε να εφαρμοσθούν «τάχιστα» στην πράξη «όλα τα μέτρα του».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook