Φονικό είναι το πέρασμα του τυφώνα Μπολαβέν από την Άπω Ανατολή, του ισχυρότερου που έπληξε την περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες.

Τριανταένα είναι οι κινέζοι ψαράδες που αγνοούνται μετά τη βύθιση δύο αλιευτικών σκαφών, εξ αιτίας του τυφώνα που σαρώνει τις ακτές της βορειοανατολικής Ασίας, πλήττοντας αρχικά την Ιαπωνία και ακολούθως τη Νότια Κορέα.

Προηγουμένως, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap, ανέφερε ότι αγνοούνται 34 ψαράδες αλλά αναθεώρησε την αρχική του εκτίμηση. Και τα δύο σκάφη βυθίστηκαν έξω από το νησί Γιεγιού της Νότιας Κορέας.
Η ατμοσφαιρική πίεση στο αποκαλούμενο «μάτι του τυφώνα» μετρήθηκε, μειωμένη έως 910 millibars, κάνοντάς τον έναν από τους ισχυρότερους, που έχει καταγραφεί ποτέ από την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από την αρχή της δράσης της πριν από 60 χρόνια.

Ο τυφώνας σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλα πέντε στην ευρύτερη περιοχή της Οκινάουα τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Ο νεκρός είναι ένας άνδρας που πνίγηκε στο νησί Αμάμι, όταν παρασύρθηκε από τα νερά ενός πλημμυρισμένου ποταμού, ανέφερε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo. Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Οκινάουα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας προειδοποίησε ότι ο τυφώνας θα πλήξει και τμήματα της πρωτεύουσας Σεούλ των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η νοτιοκορεατική υπηρεσία πρόληψης φυσικών καταστροφών έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 3 και ο πρόεδρος της χώρας Λι Μιουγκ – μπακ κάλεσε όλες τις σχετικές υπηρεσίες να εξασφαλίσουν ότι ελήφθησαν σχολαστικά μέτρα προστασίας.

Οι αρχές έκλεισαν το λιμάνι Μπουσάν έως τη λήξη του συναγερμού και συνέστησαν στα μεγάλα πλοία να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν τον τυφώνα. Ματαιώθηκαν δεκάδες αεροπορικές πτήσεις.

Την Τρίτη, όλα τα σχολεία στη Σεούλ διατάχθηκαν να παραμείνουν κλειστά. Και η κοινή στρατιωτική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας με τον αμερικανικό στρατό ανεστάλη για λόγους ασφαλείας.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook