Σε Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον και άλλες πολιτείες στα δυτικά, οι υγειονομικές υπηρεσίες κατακλύζονται από τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν να μάθουν, εάν διατρέχουν κίνδυνο.

Το ίδιο και τα γραφεία φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν χάπια ιωδίου, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς σε περίπτωση μόλυνσης με ραδιενέργεια.

Αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα αποθέματά τους σε χάπια ιωδιούχου καλίου εξαντλήθηκαν, ενώ και στη Βρετανία, όμιλος αναφέρει ότι έχει δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα από κόσμο που ζητεί περισσότερες πληροφορίες. «Είναι απίστευτο. Έχω μιλήσει με τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Καλιφόρνια», λέει ο Μόρις. «Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι ο κόσμος δεν καταρρέει. Μα δεν καταρρέει».

Στην ίδια πολιτεία, οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει κατά της λήψης τέτοιων χαπιών, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες. Πάντως, ιστοσελίδα που διαφημίζει ότι διαθέτει τέτοια χάπια, έγραψε ότι δέχεται μία παραγγελία κάθε 30 δευτερόλεπτα. «Τα τηλέφωνά μας είναι συνεχώς κατειλημμένα, οπότε σας παρακαλούμε να μην καλείτε». Πλέον, στην αρχική σελίδα αναφέρεται ότι τα χάπια, για τη χορήγηση των οποίων δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, έχουν εξαντληθεί.

Πανικός και για το αλάτι στην Κίνα...

Την ίδια ώρα, κατά χιλιάδες σπεύδουν ανήσυχοι στα καταστήματα Κινέζοι πολίτες στο Πεκίνο, τη Σανγκάη και άλλες περιοχές της χώρας, για να προμηθευτούν αλάτι, το οποίο πιστεύουν - προφανώς λανθασμένα - ότι θα τους προστατεύσει αποτελεσματικά από την έκθεση στη ραδιενεργό ακτινοβολία.

Τα ράφια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει από το ιωδιούχο αλάτι, του οποίου οι τιμές έχουν πενταπλασιαστεί ή ακόμη και 10πλασιαστεί - στις πιο ακραίες περιπτώσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βάσει των ανέμων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, το ραδιενεργό νέφος είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσει άμεσα την Κίνα.