Τον Ιανουάριο του 2013 οι πολίτες της Αυστρίας θα αποφασίσουν εάν θα έχουν υποχρεωτικό στρατό ή επαγγελματικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντικαγκελάριου της χώρας, Μίχαελ Σπιντελέγκερ.

«Τον Ιανουάριο θα αποφασιστεί με δημοψήφισμα αν πρέπει να διατηρήσουμε τη στρατιωτική θητεία, μια σύγχρονη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ή αν πρέπει να περάσουμε σε έναν επαγγελματικό στρατό», δήλωσε ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος ÖVP το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση ελήφθη σε συμφωνία με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν. Η Αυστρία κυβερνάται από το 2008 από ένα μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στους συντηρητικούς (ÖVP) και τους σοσιαλδημοκράτες (SPÖ). Η συζήτηση για τη στρατιωτική θητεία διεξάγεται εδώ και πολλούς μήνες στην Αυστρία.

Ο υπουργός Άμυνας, ο σοσιαλδημοκράτης Νόρμπερτ Ντάραμπος, επιθυμεί να την αντικαταστήσει με έναν επαγγελματικό στρατό, αλλά η μεταρρύθμιση συναντά επίμονες αντιδράσεις στους κόλπους της κυβέρνησης.

Τον Ιανουάριο του 2011, ο αρχηγός του επιτελείου του αυστριακού στρατού είχε εκφράσει αμφιβολίες αναφορικά με τα μέσα χρηματοδότησης μιας τέτοιας αλλαγής και με τις δυνατότητες να βρεθούν αρκετοί που θα θελήσουν να στελεχώσουν ένα μελλοντικό επαγγελματικό στρατό. Η θέση του αυτή είχε δυσαρεστήσει πολύ τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, προκαλώντας δριμείες επικρίσεις από τους συντηρητικούς και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο αρχηγός του επιτελείου αποκαταστάθηκε τελικά το Νοέμβριο του 2011 από μια επιτροπή στους κόλπους της καγκελαρίας και η μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας αναβλήθηκε.

Αυτή τη στιγμή, όλοι οι Αυστριακοί κάτω των 35 ετών οφείλουν να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία διάρκειας έξι μηνών. Μέχρι το 2005, η διάρκεια της θητείας ήταν οκτώ μήνες. Σχεδόν 30.000 νέοι υπηρετούν έτσι τη στρατιωτική θητεία τους, ενώ οι άλλοι επιλέγουν να υπηρετήσουν μια εναλλακτική πολιτική θητεία.