Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ευρώπη. Το κτήριο οικοδομήθηκε την περίοδο 1933-1937 σε σχέδια του Π. Καραντινού. Στη θέση του προϋπήρχε το μεγαλοπρεπές ενετικό μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου που καταστράφηκε από το σεισμό του 1856.

Αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Κρήτη βρίσκονται συγκεντρωμένα καλύπτοντας την ιστορία του νησιού για περισσότερο από 5500 χρόνια. Κυρίαρχη θέση ανάμεσα σε αυτά κατέχουν οι θησαυροί του μινωικού πολιτισμού, τον οποίο εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη την ιστορική του συνέχεια. Η μινωική συλλογή είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ\’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

Από το Νοέμβριο 2006 το Μουσείο παραμένει κλειστό στο κοινό λόγω εργασιών ανακαίνισης που εκτελούνται στο εσωτερικό του. Μια μικρή προσωρινή έκθεση με τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου μπορεί κανείς να δει στην ειδική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί στη βορινή πλευρά του Μουσείου, επί της οδού Ι. Χατζηδάκι. Εκεί μεταξύ άλλων εκτίθενται οι Θεές των Όφεων, ο Δίσκος της Φαιστού, η τοιχογραφία της Παριζιάνας, των Ταυροκαθαψίων, το «Δακτυλίδι του Μίνωα».

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ξανθουδίδου 2, 71202 Ηράκλειο
Τηλ. 2810 / 279000 – Fax. 2810 / 279071
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook