Επίσημα προσέφυγε η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας στη βοήθεια των κεντρικών ταμείων για την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων, ζητώντας από τη Μαδρίτη 5,023 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η καταλανική κυβέρνηση υπογράμμισε τη «λύπη» της που δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το ισπανικό ταμείο «εσωτερικής διάσωσης» FLA. Ο επικεφαλής της, Φρανσέσκ Ομς, τόνισε μάλιστα θα δεχθεί μόνο οικονομικούς, αλλά όχι πολιτικούς όρους, για τη βοήθεια, καθώς «τα χρήματα που ζητά τα έχουν πληρώσει ήδη οι Καταλανοί».

«Το να ζητά κανείς διάσωση από την Ευρώπη και το να στρέφεται στο ισπανικό κράτος είναι δύο διαφορετικά πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χομς, σύμφωνα με την El Pais.

«Τα χρήματα που ζητούμε τα έχουν πληρώσει οι ίδιοι οι Καταλανοί και τα οποία διαχειρίζεται η ισπανική κυβέρνηση, στην περίπτωση της Ευρώπης είναι λεφτά άλλων χωρών» ανέφερε.

Τα βασικότερα ρίσκα για την ισπανική οικονομία, η οποία έχει επιστρέψει σε ύφεση και μαστίζεται από υψηλή ανεργία, είναι ο τραπεζικός της τομέας -για την στήριξη του οποίου έχει ήδη ζητήσει βοήθεια από τα ταμεία της Ευρωζώνης- αλλά και τα προβληματικά δημοσιονομικά των περιφερειών της.

Η Καταλονία είναι η τρίτη στη σειρά περιφερειακών κυβερνήσεων, μετά τη Βαλένθια και τη Μούρθια, που στρέφονται στην κεντρική κυβέρνηση για βοήθεια. Η ίδια η ισπανική κυβέρνηση απέφυγε και την Τρίτη, διά στόματος Ραχόι, να πει εάν θα ζητήσει πλήρη διάσωση από την ΕΕ, με τον πρωθυπουργό να περιορίζεται να αναφέρει πως θα κάνει «ό,τι είναι προς το συμφέρον των Ισπανών».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook