Καταλήξαμε στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αύριο, Τετάρτη, το πρωί θα έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη, για την οριστικοποίηση των μέτρων.

Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το εάν για παράδειγμα οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια -θέμα που θεωρείται αγκάθι για την αυριανή σύσκεψη των αρχηγών- θα είναι κλιμακωτές.

«Συζητήσαμε το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων» αρκέστηκε να πει ο κ. Στουρνάρας.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας για το εάν κατέληξαν στο πακέτο των μέτρων απάντησε: «Έχουμε καταλήξει στο πακέτο, αλλά απόψε η σύσκεψη είχε να κάνει με συντονισμό και με χρονοδιαγράμματα δράσεων … Συντονισμό οικονομικής πολιτικής και κυβερνητικού έργου».

Την τελική λίστα με τα μέτρα οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναμένεται να λάβουν σήμερα, Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης τόσο ουσιαστικά όσο και επικοινωνιακά, ενώ πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρξουν διαρροές μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων.

Σοβαρό «αγκάθα» πάντως στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να αποτελέσει το θέμα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία βάσει της προγραμματικής συμφωνίας δεν θα επηρεάζονταν.

Ωστόσο δεδομένου ότι η τρόικα -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει απορρίψει την αντικατάσταση των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια με άλλα ισοδύναμα μέτρα δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αποφευχθούν οι περικοπές.

Σημειώνεται ότι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου των 3,2 δισ ευρώ, που συμφωνήθηκε με την τρόικα στη προηγούμενη αξιολόγηση, ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου.

Εύκολα θέματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση, ούτε οι αποκρατικοποιήσεις ούτε η εφαρμογή της εφεδρείας τα οποία επίσης βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης.

Εντωμεταξύ, οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο στην αυριανή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων να υπάρξουν τριβές και ένταση.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε προωθούμενη πολιτική, ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και εμείς να παρακολουθούμε παθητικά» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε βεβαίως ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε κυβερνητική κρίση σε νέα περίοδο εσωτερικής πολιτικής αβεβαιότητας και αδράνειας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ο κ. Σαμαράς να λειτουργεί ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων.

Αναφερθείς ειδικά στην αυριανή συνάντηση ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους στοιχεία, όπως τα ειδικά μισθολόγια και η εφεδρεία, αλλά την εθνική στρατηγική. Αυτό πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε, αυτό απαιτεί η χώρα και οι περιστάσεις».

Ενστάσεις για διάφορα ζητήματα αναμένεται να προβάλλει και ο Φ.Κουβέλης που μέχρι πρότινος εξέφραζε την έντονη αντίθεσή του στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας στο δημόσιο τομέα.

Άλλωστε, μιλώντας στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης είχε τονίσει ότι «θα κάνουμε οτιδήποτε για να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο με την κοινωνία \’όρθια\’».

«Στόχος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ με το μικρότερο δυνατό κόστος» λέει ο κ. Κουβέλης και υπογραμμίζει ότι η ΔΗΜΑΡ αποτελεί εγγύηση για τις «κατά το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στην κοινωνία από τα μέτρα προσαρμογής».

 

in.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook