Σκληραίνει τη στάση του το υπουργείο Υγείας απέναντι στους φαρμακοποιούς, μετά και την απόφασή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να εξοφλεί κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού εξουσιοδότησε τον πρόεδρο, Γεράσιμο Βουδούρη, να καταργεί το προσάρτημα της συλλογικής σύμβασης για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) που αφορά στη λειτουργία διανεμητικών λογαριασμών των συλλόγων που κάνουν αναστολή πίστωσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή, δίνοντας τη δυνατότητα για ατομική υποβολή των λογαριασμών συνταγών των φαρμακείων και ατομικής πληρωμής τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι όλοι οι σύλλογοι που έχουν διανεμητικό λογαριασμό έχουν εξοφληθεί για το μήνα Μάιο του 2012. «Ως εκ τούτου-σημειώνει- δεν έχουν ούτε ηθικό ούτε νομικό δικαίωμα για να προβούν σε κινητοποιήσεις που αφορούν σε εξόφληση οφειλών και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων».

Για τις συνταγές του Ιουνίου η προθεσμία πληρωμής δεν έχει εκπνεύσει ακόμη, αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είσπραξης των εισφορών-πόρων του ΕΟΠΥΥ από τα εντασσόμενα ταμεία, υπάρχει η πρόβλεψη για αποπληρωμή τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

H απόφαση του ΕΟΠΥΥ, πάντως, ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των φαρμακοποιών, δεδομένου και του κλίματος που επικράτησε στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, καθώς υπήρξαν Σύλλογοι που θεωρούσαν ότι έπρεπε να δοθεί πίστωση χρόνου στον ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι να προχωρήσουν σε αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει από 1η Σεπτεμβρίου, όπως τελικά αποφασίστηκε.

Η ατμόσφαιρα στη μαραθώνια συνεδρίαση αρκετές φορές ήταν «εκρηκτική», με αποτέλεσμα, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, να θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του ΔΣ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook