Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου και θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα θα μεγαλώσει και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει υπερβεί τα 800 άτομα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο κ. Δένδιας είπε ότι μία πρώτη αποτίμηση της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» θα γίνει μετά το τέλος του έτους και, αναλόγως του αποτελέσματος, θα γίνει διαπραγμάτευση για αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 95%, από 80% σήμερα.

Για τα κέντρα κράτησης και της αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, με αφορμή τα γεγονότα στην Κόρινθο, ο υπουργός τόνισε ότι τα κέντρα «δεν αποτελούν κίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά είναι εμμέσως και πηγή εισοδήματος μέσω της φύλαξης και της σίτισης των ανθρώπων που φιλοξενούνται μέσα σε αυτά».

«Νομίζω ότι η κατάσταση στην Κόρινθο είναι σήμερα δεκάδες φορές καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν εγκατασταθεί το κέντρο» υποστήριξε ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας: «Ο δικός μου ρόλος δεν είναι να αντιδικήσω με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της, αλλά να πείσω ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πάμε μπροστά».

Αντιρρήσεις φορέων

Στο μεταξύ, αντιπολίτευση και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων εξέφρασαν διαφωνίες για τα Κέντρα Υποδοχής παράνομων μεταναστών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ο Χρήστος Φωτόπουλος, (πρόεδρος ΠΟΑΣΥ), εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάθεση της φρούρησης των Κέντρων σε ιδιωτικές εταιρίες.

Ο Αριστείδης Γιαννακίδης (περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) επεσήμανε ότι στην περιοχή επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας μετά την εγκατάσταση μεταναστών στις σχολές δοκίμων Αστυφυλάκων Θράκης.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη) εξέφρασε την έντονη αντίθεση του θέτοντας μάλιστα θέμα αντισυνταγματικότητας για την δυνατότητα φύλαξης μεταναστών από ιδιωτικές εταιρίες.

Ο Στυλιανός Μωραΐτης (πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης) δήλωσε την πλήρη διαφωνία του στην ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής λαθρομεταναστών στην Θράκη.

Ο Αργύρης Αργυρόπουλος (πρόεδρος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης) έκανε λόγο για «αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας που είναι έτοιμη να εκραγεί».

Ο Βασίλης Καρύδης (εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη) συμφώνησε με επισημάνσεις σχετικά με συχνές καταδίκες της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα μέτρα και το χρόνο κράτησης λαθρομεταναστών αλλά και της μεταχείρισης τους.

Ο Γεώργιος Τσαρμπόπουλος (επικεφαλής Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες), υποστήριξε ότι «δεν έγινε ο διάλογος για το ποια θα είναι εκείνη η δέσμη μέτρων που θα αντιμετώπιζε την ουσία του προβλήματος» και  επεσήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα ασύλου και να ξεπεραστούν τα προβλήματα στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο Γιάννης Αλαβάνος (εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) υπογράμμισε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα του νομοθετικού πλαισίου που αφορά το άσυλο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook