Σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει επικοινωνιακά τα κέρδη από το ταξίδι του σε Βερολίνο και Παρίσι και παράλληλα να δρομολογήσει τα επόμενα κρίσιμα βήματα της κυβέρνησης βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ενώ την Πέμπτη έχει μπροστά και ένα εσωκομματικό τεστ με την ανάδειξη νέου γραμματέα του κόμματος.

Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του. «Το καράβι έχει αρχίσει να γυρίζει, δίνουμε μία δύσκολη μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη και να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας» είπε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα προσπάθησε να βάλει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει λέγοντας ότι «το λόμπυ της δραχμής έχασε μία αποφασιστική μάχη». Είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να ταυτίσει τα μέτρα με την παραμονή στο ευρώ και όσους διαφωνούν να τους εντάξει «στο λόμπυ της δραχμής».

Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δύο εταίρους του στην κυβέρνησης κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Σαμαράς είχε αποφύγει να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις του με τους κ.κ. Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ προκειμένου να αποφύγει τυχόν διαφωνίες για το πακέτο των μέτρων αναλαμβάνοντας έτσι πλήρως την ευθύνη των χειρισμών.

Στην συνάντηση θα γίνει εκτεταμένη συζήτηση καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει, αφενός η Τρόικα συνεχίζει τον έλεγχο ενώ το πακέτο των μέτρων και το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου οπότε είναι το άτυπο Eurogroup στην Κύπρο.

Μέχρι στιγμής υπάρχει πρόβλημα που σχετίζεται με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια όπου διαφωνούν οι αρμόδιοι υπουργοί Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως. Επίσης υπάρχει διαφωνία του κ. Κουβέλη για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας αλλά και των περικοπών στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ.

Ζήτημα όμως θα προκύψει και με τις απαιτήσεις της Τρόικας για την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων –ό,τι έχει απομείνει- με καθορισμό της κατώτατης αμοιβής από την κυβέρνηση και την αναγνώριση ακόμη και συμβάσεων μίας ημέρας. Είναι ερώτημα αν η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συναινέσει σε τέτοιες αλλαγές όταν μέχρι πριν από έναν μήνα μιλούσε για αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος αν και δεν έχει ενστάσεις ως προς τα επιμέρους μέτρα αφού τα περισσότερα τα είχε προσυπογράψει ως υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης ανέπτυξε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πολιτική κριτική έναντι του κ. Σαμαρά αφενός για την τακτική που είχε ακολουθήσει στην αντιπολίτευση και αφετέρου για τους πρόσφατους χειρισμούς του και τις επισκέψεις του στις ξένες πρωτεύουσες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να συγκεράσει τους ενδοιασμούς του κ. Κουβέλη για το πακέτο των μέτρων με τις ενστάσεις στους πολιτικούς χειρισμούς του κ. Βενιζέλου ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν θα συμφωνήσει σε όλα προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση. Το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά πάντως θα είναι ότι τα περιθώρια για να παραμείνει στο παιχνίδι της ευρωζώνης η χώρα και να πάρει τον Οκτώβριο την δόση των 31,5 δις και να θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης είναι περιορισμένα και περνά μέσα από την τήρηση των δεσμεύσεων.

Εσωκομματικές ζαλάδες

Σε μονομαχία μεταξύ του κ. Νικήτα Κακλαμάνη και του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη που όμως αποκτά ευρύτερες διαστάσεις εξελίσσεται η εκλογή γραμματέα της ΝΔ την Πέμπτη. Ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος ήταν ο πρώτος ο οποίος δήλωσε την υποψηφιότητά του εξέφρασε την διαμαρτυρία του για την στήριξη που προσφέρουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά στον κ. Κεφαλογιάννη. Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει οδηγία να μην υπάρξει ανάμειξη των δικών του ωστόσο καθώς οι σχέσεις του με τον κ. Κακλαμάνη δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ πλήρως είναι δεδομένο ότι την προτίμησή του έχει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κακλαμάνης πάντως ζήτησε ακόμη και την απομάκρυνση του κ. Κώστα Ζωντανού από την θέση του γραμματέα οργανωτικού γιατί όπως υποστήριξε στηρίζει τον αντίπαλό του αίτημα που δεν έκανε δεκτό ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Ζωντανός από την πλευρά του είπε ότι δεν χρησιμοποιεί την θέση του στον μηχανισμό αλλά δεν έκρυψε ότι στο προσωπικό επίπεδο προτιμά τον κ. Κεφαλογιάννη. Παρότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πάρει θέση από την στιγμή που οι δικοί του άνθρωποι στηρίζουν τον κ. Κεφαλογιάννη ενδεχόμενη εκλογή του κ. Κακλαμάνη θα έχει διαστάσεις αμφισβήτησης του αρχηγού. Πάντως τον κ. Κακλαμάνη τον στηρίζουν και ορισμένοι υπουργοί. Την Δευτέρα πάντως απέσυρε την υποψηφιότητά του ο επικεφαλής του τομέα συνδικαλιστικού Φίλιππος Ταυρής που ήταν η αρχική επιλογή της ηγεσίας αλλά δεν προχώρησε με πρόφαση ότι ορίστηκε από τον πρόεδρο υπεύθυνος των οργανωτικών διαδικασιών του επικείμενου συνεδρίου του κόμματος.

Η εκλογή έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή καθώς ο κ. Σαμαράς θα χρειαστεί την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και ευρύτερες συμμαχίες για να περάσει το πακέτο των μέτρων. Ο κ. Κακλαμάνης δεν είχε εκφράσει ποτέ διαφωνία με το Μνημόνιο ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης είχε διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα για μερικές εβδομάδες όταν δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο για να επανέλθει όμως προκειμένου να μην χάσει την θέση του στη νέα βουλή.

Στην προηγούμενη εκλογή πάντως ο κ. Σαμαράς είχε προτείνει τον μοναδικό υποψήφιο κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο που εξελέγη διά βοής αφού προηγουμένως είχε απαιτήσει την απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Κώστα Μαρκόπουλου.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook