Οι Ρεπουμπλικάνοι όρισαν και επίσημα τον Μίτ Ρόμνεϊ ως τον προεδρικό τους υποψήφιο, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Η επισημοποίηση της υποψηφιότητας Ρόμνεϊ από το ρεπουμπλικανικό συνέδριο, που διεξάγεται στην Τάμπα της Φλόριντα, ανοίγει ένα δίμηνο σκληρό προεκλογικό αγώνα, με τον Ρόμνεϊ να βρίσκεται «μέσα στην κούρσα» της νίκης, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να υπολείπεται ελαφρώς του νυν προέδρου.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης που θα δώσει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θα βρεθεί η οικονομία, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η διόγκωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Ανοίγοντας τις πανηγυρικές εκδηλώσεις του συνεδρίου, με μια ημέρα καθυστέρηση λόγω του τυφώνα Ισαάκ, ο Ρέινς Πρίεμπους πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής, προειδοποίησε ότι η εκ νέου εκλογή του Ομπάμα, θα σήμαινε «τέσσερα χρόνια αποτυχίας».

«Έχουμε ένα μήνυμα για την Αμερική: Εκλέξτε τον Μιτ Ρόμνεϊ και τον Πόλ Ράιαν και αυτοί θα κάνουν την Αμερική να εργαστεί και πάλι » είπε μέσα σε κύμα ζητωκραυγών, από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

«Πρέπει να στείλουμε την ομάδα πίσω στην Ουάσιγκτον» συμπλήρωσε μέσα σε κύμα προεκλογικής κομματικής ευφορίας.

Την επίθεση κατά του Μπαράκ Ομπάμα συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, λέγοντας: «Δεν μπορει να ανοικοδομήσει την οικονομία, διότι δεν ξέρει πως οικοδομήθηκε». Και πρόσθεσε: «Έτσι σε 70 ημέρες, όταν ο αμερικανικός λαός πάει στις κάλπες, τι πρέπει να κάνουμε; Πετάξτε τον έξω».

Η πρώτη νύχτα του συνεδρίου καλύφθηκε από την κεντρική ομιλία της συζύγου του Ρόμνεϊ, Άνν, και του κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

Ο προεδρικός υποψήφιος ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έως την Πέμπτη, έκανε μια ξαφνική εμφάνιση στη Φλόριντα για να παρευρεθεί στην ομιλία της συζύγου του.

Στην ομιλία της που διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, η Αν Ρόμνεϊ απευθύνθηκε στην ευαισθησία των 4.400 συνέδρων που είχαν συγκεντρωθεί στην Τάμπα.

«Απόψε θα σας μιλήσω με την καρδιά μου. Απόψε θα σας μιλήσω για έρωτα» είπε η Αν πριν αναφερθεί στα 43 χρόνια του γάμου της.

«Αυτός ο άνδρας δεν θα αποτύχει, αυτός ο άνδρας δεν θα μας απογοητεύσει, αυτός ο άνδρας θα ανυψώσει την Αμερική» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο σύζυγός της αντιμετώπισε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις που του έτυχαν, από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι μέχρι τον αγώνα της ίδιας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον καρκίνο του μαστού.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικάνων

Οι Ρεπουμπλικάνοι υιοθέτησαν ένα αποφασιστικά συντηρητικό κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει την απαγόρευση των αμβλώσεων και των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, την ακύρωση της μεταρρύθμισης του προέδρου Ομπάμα στον τομέα της υγείας και μηδενική ανοχή για την παράνομη μετανάστευση.

Το 62σέλιδο κυβερνητικό πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από τους ρεπουμπλικανούς συνέδρους μετά τη στέψη του Μιτ Ρόμνεϊ ως υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αναφέρει στο προοίμιό του πως «σήμερα το αμερικάνικο όνειρο κινδυνεύει».

Για να το υπερασπιστούν, οι Ρεπουμπλικάνοι υπόσχονται να είναι σκληροί με τους παράνομους μετανάστες και αντιτίθενται «σε οποιαδήποτε μορφή αμνήστευσης αυτών που έχουν παραβιάσει εσκεμμένα το νόμο και αδικούν αυτούς που τον σέβονται».

Το κείμενο προβλέπει, επίσης, ότι θα εγκαταλειφθούν οι προσφυγές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εναντίον των πολύ καταπιεστικών νόμων για τους μετανάστες των Πολιτειών της Αριζόνας, της Αλαμπάμας, της Νότιας Καρολίνας και της Γιούτας, υποστηρίζοντας πως «οι προσπάθειες των Πολιτειών για να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση πρέπει να ενθαρρύνονται και όχι να δέχονται επιθέσεις».

Τη θέση αυτή αμφισβήτησε πάντως ο Ρεπουμπλικάνος Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντας, ο οποίος δήλωσε στην Τάμπα πως το κόμμα του δεν κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ισπανόφωνων και των ασιατών στις ΗΠΑ.

Στην κοινωνική πτυχή του, το πρόγραμμα των Ρεπουμπλικάνων επαναλαμβάνει πως ο ορισμός του γάμου είναι «η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας» και υπερασπίζεται «το δικαίωμα των Πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μην αναγνωρίζουν τις ενώσεις μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου».

Το πρόγραμμα υπόσχεται εξάλλου την απαγόρευση της άμβλωσης σε όλες τις περιπτώσεις, στο όνομα της υπεράσπισης της «ιερότητας της ανθρώπινης ζωής», μολονότι ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν αντιτίθεται στην άμβλωση σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας.

Όσο για τη μεταρρύθμιση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα της υγείας, μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση θα σταματούσε αμέσως την εφαρμογή της, πριν «υπογράψει την κατάργησή της».

Τέλος το κείμενο προβλέπει μια δραστική μείωση των φόρων για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και μια μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα.

Όπως υπογραμμίζεται στο πρόγραμμα, «πρέπει να ξαναρχίσουμε από το μηδέν, με βαθιές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, τον τρόπο που χρηματοδοτεί, που φορολογεί, που προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις».

 

in.gr