Περιοδεία σε διάφορες περιοχές της Ασίας, αλλά και τη ρωσική Άπω Ανατολή, θα πραγματοποιήσει η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον για να υπογραμμίσει την αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσε την Τρίτη, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αναχωρήσει την Πέμπτη για την Κίνα, τις Νήσους Κουκ, την Ινδονησία, το Ανατολικό Τιμόρ, το Μπρουνέι και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

«Δίνουμε έμφαση σε όσα συμβαίνουν στην Ασία εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ. «Η υπουργός έχει επενδύσει προσωπικά πολύ σε αυτό».

Οι αυξανόμενες διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι πιθανό να είναι μέρος των συνομιλιών της αμερικανίδας ΥΠΕΞ, αν και δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Νιούλαντ.

«Δεν θέλουμε να δούμε τις διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή οπουδήποτε αλλού να λύνονται με εκφοβισμό ή με τη βία », δήλωσε η Νιούλαντ.

«Εμείς θέλουμε να δούμε να λύνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και έχουμε επίσης κατ΄ επανάληψη ζητήσει την αύξηση της διαφάνειας στην κινεζική στρατιωτική στάση».

Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να συναντηθεί και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στο Βλαδιβοστόκ, στο τέλος του ταξιδιού της, και πριν από την σύνοδο του APEC του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

 

protothema.gr