Τα λειτουργικά προβλήματα της τρικομματικής κυβέρνησης αναλύει με άρθρο του ο Γιάννης Λούλης και κρίνει ως «πιο προβληματικό εταίρο τον Βενιζέλο», ο οποίος μιμείται τον Αντώνη Σαμαρά στα χειρότερά του, όπως λέει.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά, των τριών εταίρων, είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Η Ελλάδα, μέχρι τώρα, βρέθηκε όντως σε μια σειρά από κρίσιμα σταυροδρόμια. Όμως αυτό είναι το τελικό. Τούτο γίνεται σαφές από το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ευρωζώνη γενικά, με ανοικτές τις πληγές που υπάρχουν στην Ιταλία και Ισπανία. Ταυτόχρονα, έχει σχεδόν εξαντληθεί η υπομονή των Ευρωπαίων με τον πιο προβληματικό εταίρο, την Ελλάδα. Με άλλες κυβερνήσεις να θέλουν να της δώσουν άλλη μια ευκαιρία, και άλλες να πιστεύουν πως το πολιτικό προσωπικό στη χώρα μας είναι ένα μη ιάσιμο μέγεθος» αναφέρει ο αναλυτής σε σημερινό του άρθρο στην Ημερησία.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Λούλη «είναι γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ύστερα από μια διαδρομή ακατάσχετου λαϊκισμού και απύθμενης ανευθυνότητας, προσπαθεί να κάνει ότι του επιτρέπουν οι δυνατότητες του, για να μη χρεωθεί τη χρεοκοπία της χώρας και να σφραγίσει έτσι την πολιτική του διαδρομή. Άλλωστε φέρει βαρύτατη ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές που οδήγησαν ακόμη πιο πίσω την οικονομία. Με αποτέλεσμα να πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα από ότι χρειάζονταν πριν τρεις μήνες. Όμως η θετική αυτή αποφασιστικότητα πρέπει να φιλτραριστεί μέσα από τις κομματικές σκοπιμότητες των εταίρων του».

Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς εταίρους ο Γιάννης Λούλης σημειώνει χαρακτηριστικά «τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα, με πιο προβληματικό εταίρο τον Βενιζέλο, που μιμείται τον Σαμαρά στις χειρότερες στιγμές του τελευταίου. Με τη σειρά του ο Κουβέλης είναι μεν θεωρητικά συνεννοήσιμος, αλλά εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες. Το χειρότερο όμως είναι ότι και οι τρεις και ειδικά οι δυο τελευταίοι, φοβούνται να υλοποιήσουν τις τομές στον άρρωστο δημόσιο τομέα, για να μη χάσουν σημαντικό τμήμα της εκλογικής τους πελατείας».

Ο αναλυτής κάνει ειδική μνεία και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δυο ικανοί άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομικών, Στουρνάρας και Σταϊκούρας, είναι σαν τη μύγα στο γάλα του τέλματος, με τον πρώτο να είναι ήδη βορά των κρατικιστικών ανακλαστικών που μας οδήγησαν στην καταστροφή».

Τέλος ο Γιάννης Λούλης προειδοποιεί την τρικομματική κυβέρνηση πως «μια φοβισμένη κυβέρνηση (όπως έδειξε με τον νόμο Διαμαντοπούλου), θα πάψει να προκαλεί σιγουριά. Προσπαθώντας να μη θίξει ειδικά ακροατήρια, θα εξοργίσει τους πάντες, όπως συνέβη με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Χωρίς μεταρρυθμιστικό αέρα στα πανιά της η κυβέρνηση κινδυνεύει να βουλιάξει. Και μαζί της η χώρα».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook