Με την φυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλιας Τιμόσενκο, ασχολήθηκε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια συνεδρίασης, με παρούσα και την κόρη της πρώην πρωθυπουργού, Ευγενία, οι διάδικοι (το ουκρανικό κράτος και οι συνήγοροι της Τιμόσενκο) επιχειρηματολόγησαν για τη νομιμότητα της καταδικαστικής, σε βάρος της πρώην πρωθυπουργού, απόφασης.

«Το δικαστήριό σας αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για την Τιμόσενκο», είπε κλείνοντας την αγόρευσή του ο συνήγορός της, Σεργκέι Βλάσενκο.

Νωρίτερα τόνισε ότι η πελάτισσά του δεν είχε καμία απολύτως δυνατότητα να εγείρει θέμα νομιμότητας και να εναντιωθεί στην πρωτόδικη απόφαση να εγκλειστεί η Τιμοσένκο στην κεντρική φυλακή στο Κίεβο, ότι δεν της χορηγήθηκε περίθαλψη και ότι ήταν απαράδεκτη η επί 24ώρου βάσεως παρακολούθησή της στο νοσοκομείο της φυλακής στο Χάρκοβο, όπου μετήχθη.

Ακόμα, τόνισε ότι πρόκειται για «εκδικητική δίωξη», που παρήγγειλε ο ίδιος ο αντίπαλός της και νικητής των προεδρικών εκλογών Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Πριν λυθεί η πολύωρη συνεδρίαση του δικαστηρίου, τρεις δικαστές υπέβαλαν συγκεκριμένα ερωτήματα στους συνηγόρους των δύο πλευρών σχετικά με τις συνθήκες κράτησης της καταδικασθείσας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που είχε κατά την περίοδο της κράτησης.

Η απόφαση του ίδιου δικαστηρίου θα δημοσιοποιηθεί στο προσεχές διάστημα, όπως έγινε γνωστό.

 

in.gr