Το καθεστώς της Συρίας δεν έχει ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά των ανταρτών και θα χρειαστεί ακόμη χρόνος, είπε ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξή του.

«Μπορώ να συνοψίσω την κατάσταση σε μια φράση: προοδεύουμε, η κατάσταση επί του πεδίου είναι καλύτερη, αλλά δεν έχουμε ακόμη κερδίσει, αυτό θα χρειαστεί ακόμη καιρό» δήλωσε.

Χαρακτήρισε, επίσης, «μη ρεαλιστική» τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας στη Συρία, την οποία ζητούν οι δυτικοί και η Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων.

«Πιστεύω πως το να μιλάμε για ζώνες προστασίας, πρώτον δεν είναι στο τραπέζι και δεύτερον είναι μια μη ρεαλιστική ιδέα ακόμη και για κράτη που είναι εχθρικά έναντι της Συρίας» δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό φιλοκαθεστωτικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Ντούνια.

Ο Άσαντ χλεύασε τις αποσκιρτήσεις που συγκλόνισαν τους τελευταίους μήνες το καθεστώς του, εκτιμώντας πως η χώρα έχει πλέον «καθαριστεί» από τα πρόσωπα που, κατά τον ίδιο, στερούνται πατριωτισμού.

«Οι πατριώτες και οι εντάξει άνθρωποι δεν διαφεύγουν, δεν εγκαταλείπουν την πατρίδα. Τελικά, αυτή η επιχείρηση είναι θετική, είναι μια επιχείρηση αυτοκάθαρσης του κράτους, κατά πρώτον, και του έθνους γενικά» υπογράμμισε στη συνέντευξή του.

Για το θέμα των ζωνών προστασίας μίλησε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «περιπλεγμένη» υπόθεση και ότι απαιτεί την εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού σε τμήμα του συριακού εδάφους.

«Εάν οι άνθρωποι (πρόσφυγες) στις απελευθερωμένες περιοχές που ελέγχονται από τον νέο συριακό στρατό συγκεντρωθούν, θα πρέπει να τους προστατεύσουμε. Αυτό ονομάζεται ζώνη προστασίας. Μελετάμε το θέμα. Είναι πολύ περιπλεγμένο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και άλλων χωρών»  δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο Λοράν Φαμπιούς.

«Αλλά αυτό που θέλουμε εμείς είναι να προχωρήσουν τα πράγματα, να πέσει το συντομότερο δυνατόν ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα» συνέχισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αυτό είναι το θέμα της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας σε υπουργικό επίπεδο, την οποία η Γαλλία έχει συγκαλέσει για αύριο, Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

«Μία ζώνη προστασίας, χωρίς ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού είναι αδύνατη. Για να διασφαλίσουμε την προστασία των προσφύγων, θα πρέπει να διαθέτουμε αντιαεροπορικά και αεροπορικά μέσα» είπε ο Λοράν Φαμπιούς, εννοώντας ότι αυτό θα απαιτεί και την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων επί του εδάφους.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είχε συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την πιθανότητα φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων μέσα στην ίδια τη χώρα τους και ότι η Άγκυρα αναμένει ο διεθνής οργανισμός να λάβει σαφή μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

in.gr