Η παχυσαρκία, η νευρική ανορεξία και ο εθισμός στο Διαδίκτυο τείνουν να γίνουν οι νέες… μεταδοτικές ασθένειες που απειλούν τα Ελληνόπουλα.

Όπως καταδεικνύει έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας  του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», οι τρεις αυτές διαταραχές έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στον παιδικό πληθυσμό –διαστάσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την άμεση και δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής των παιδιών.

Ένα στους τρία Ελληνόπουλα ηλικίας 12 έως 20 χρόνων έχει αυξημένη πίεση. Δύο στα τρία παχύσαρκα παιδιά έχουν τάση για σακχαρώδη διαβήτη και ένα στα τέσσερα έχει  χοληστερόλη και ουρικό οξύ. Επιπλέον, σημαντικός αριθμός παιδιών που προσήλθαν και παρακολουθούνται στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας εμφανίζουν συνοδά προβλήματα υγείας όπως υπερουριχαιμία, διαταραχή λιπιδίων του αίματος, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (τα κορίτσια)κ.α.

«Η παχυσαρκία συνιστά ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα μας, καθώς αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον, αφού οι παχύσαρκοι έφηβοι έχουν σημαντική πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη ή και ορισμένους τύπους καρκίνου κατά την ενηλικίωσή τους» αναφέρουν ο Διευθυντής της Μονάδας, καθηγητής Παιδιατρικής κ. Δημήτριος Καφετζής και η επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας κυρία Άρτεμις Κ. Τσίτσικα στην έρευνά τους.

Έφηβοι με… χοληστερίνη, υπέρταση και ουρικό οξύ

Ειδικότερα, από την έρευνα όπου συμμετείχαν 317 παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά προέκυψε ότι:

– Το 32,7% των παχύσαρκων και το 15,3% των υπέρβαρων εφήβων έχουν αυξημένη πίεση, αλλά και… αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε υπερτασικούς ενήλικες.

– Το 23% των εφήβων έχουν αυξημένο επίπεδο LDL χοληστερόλης. Υψηλή τιμή τριγλυκεριδίων βρέθηκε σε ποσοστό 12,6% των παχύσαρκων και 5,2% των υπέρβαρων εφήβων.

– Το 62,2% των παχύσαρκων και το 32,6% των υπέρβαρων εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι το βασικό χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

– Τέλος,  υψηλή τιμή ουρικού οξέος -οδηγεί σε ουρική αρθρίτιδα και προκαλεί πέτρα στα νεφρά-  βρέθηκε σε ποσοστό 26,3% των παχύσαρκων και  12,0% των υπέρβαρων εφήβων.

\"\"Νευρική ανορεξία: «επιδημία» στα κορίτσια

Περί τις 180 εφήβους με διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως η νευρογενής ανορεξία έχει δεχθεί και παρακολουθήσει η Μονάδα Εφηβικής Υγείας. Μάλιστα,  25 παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και μερικά χρειάστηκε να διακόψουν για κάποιο διάστημα την παρακολούθηση του σχολείου τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζει έξαρση στην ηλικία των 14 έως 18 χρόνων και αφορά κυρίως τα ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, τις πολύ καλές μαθήτριες, τις αθλήτριες και πρωταθλήτριες σε αθλήματα, που απαιτούν παιδισμό στην εμφάνιση ή σε αυτά που το βάρος σχετίζεται με την επίδοση, όπως μπαλέτο, ρυθμική γυμναστική, κολύμπι κ.α.

\"\"Εθισμός στο Διαδίκτυο: η ύπουλη εξάρτηση

Περισσότεροι από 100 έφηβοι αναζήτησαν βοήθεια τα τελευταία τρία χρόνια από τους ειδικούς της Μονάδας για τη νόσο της εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα chat rooms!  Το φαινόμενο που έχει φέρει σε αμηχανία την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως αποκτά διαστάσεις και στην Ελλάδα.

Από πανελλαδική μελέτη της Μονάδας προέκυψε ότι:

-Το 2,4% των εφήβων 15-16 ετών παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση και το 19.1% κάνει οριακή χρήση που στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης.

-Το ποσοστό των εφήβων με εξάρτηση από το Ίντερνετ  ήταν μεγαλύτερο στις επαρχιακές πόλεις σε σύγκριση με την Αττική (3.4% έναντι 1.3%).

-Δεν διαπιστώθηκε διαφοροποίηση που να σχετίζεται με το φύλο

-Από το σύνολο των εφήβων το 63.7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα

-Το 18.5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο

Τέλος, στη Μονάδα λειτουργεί υπηρεσία  που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους σχετικά με θέματα ασφάλειας του διαδικτύου, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής ένωσης και του ΟΤΕ (τηλέφωνα επικοινωνίας : 210-7710824, 213-2009806)


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook