Τελευταία ενημέρωση: 22:50

Νέος συναγερμός σήμανε το απόγευμα στο Ηράκλειο από δεύτερη φωτιά που ξέσπασε στις 19:30 το απόγευμα σε αραιοκατοικημένη περιοχή στο Κορακοβούνι με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν την ίδια ώρα μάχη στο Σμάρι, στη πυρκαγιά που μαίνονταν από το πρωί.

Μια αγροικία, που δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν εγκαταλελειμμένη παραδόθηκε στις φλόγες χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Η φωτιά που ξεκίνησε από ρεματιά επεκτάθηκε σε ελαιοκαλλιέργειες ενώ δυόμιση ώρες αργότερα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες προτού επεκταθούν περισσότερο στις περιουσίες των ανθρώπων, παρά τις συνθήκες που κάθε άλλο παρά ευνοϊκές ήταν.

Ειδικότερα, το έργο της πυρόσβεσης εμποδίστηκε από το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αδύνατο σε κάποιες περιπτώσεις να προσεγγίσουν τη φωτιά καθώς δεν χώραγαν να περάσουν από τα στενά δρομάκια της περιοχής με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Δυστυχώς η φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα και έτσι το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που θα μπορούσε, ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες, να βοηθήσει σημαντικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ήταν  ακινητοποιημένο.

Στο σημείο κατέφθαναν διαρκώς ενισχύσεις ενώ στη φωτιά επιχειρούσαν συνολικά 8 οχήματα, μεταξύ των οποίων δύο που αποσπάστηκαν από τη μεγάλη φωτιά στο Σμάρι.

Στάχτη 510 στρέμματα στο Σμάρι


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε νωρίς το βράδυ, η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στο Σμάρι σε δύσβατη περιοχή και έλαβε μεγάλες διαστάσεις καίοντας εκατοντάδες στρέμματα χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις.

Στο σημείο που είχε εκδηλωθεί η φωτιά δεν ήταν εύκολη η προσέγγιση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και η συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που δεν σταμάτησε, να πραγματοποιεί ρίψεις μέχρι που έπεσε το φως της ημέρας,  ήταν καθοριστική.

Παρόλα αυτά, οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και η δίνη που προκαλούσαν οι φλόγες, έκαναν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και στο σημείο επιχειρούσαν συνολικά 8 πυροσβεστικά οχήματα, 3 οχήματα ΟΤΑ, 22 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Ευτυχώς οι φλόγες δεν απείλησαν σπίτια ενώ καήκαν συνολικά 510 στρέμματα εκ των οποίων τα 500 ήταν χορτολιβαδικής και τα 10 γεωργικής έκτασης.

Υπό έλεγχο οι δύο πυρκαγιές στα Χανιά

Η πυρκαγιά μεταξύ Φουρνέ και Θερίσσου

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε πολύ δύσβατη περιοχή μεταξύ του Φουρνέ και του Θερίσσου.

Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά ήταν αδύνατη η πρόσβαση στο σημείο της πυρκαγιάς.

Πυροσβέστες που πήγαν πεζοί στην περιοχή διαπίστωσαν μια μεγάλη εστία μέσα σε χαράδρα και επειδή ήταν παντελώς αδύνατη η κατάσβεση απο επίγειες δυνάμεις ζητήθηκε η επέμβαση απο το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Όμως απο το πρωί το ελικόπτερο συμμετείχε  στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Σμάρι Ηρακλείου και τελικά έγινε προσπάθεια κατάσβεσης απο επίγειες δυνάμεις με την συμμετοχή και του πεζοπόρου τμήματος που είχε παραμείνει στον Πυροσβεστικό σταθμό στις Βρύσες Αποκορώνου.

Πάντως οι τελευταίες πυρκαγιές τόσο στην περιοχή του Ομαλού, όσο και στις ορεινές περιοχές μεταξύ Φουρνέ και Θερίσσο υποδηλώνουν αφενός τον εμπρησμό και αφετέρου την μόνιμη ετήσια πληγή για την Κρήτη, δηλαδή τον εμπρησμό της ξερής βλάστησης απο κτηνοτρόφους προκειμένου με τις πρώτες βροχές το νέο χορτάρι να είναι πιό εύκολα προσβάσιμο στα αιγοπρόβατα.

Υπενθυμίζεται βέβαια πως σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο, εαν εκδηλωθεί πυρκαγιά απο εμπρησμό σε συγκεκριμένο βοσκότοπο, τότε υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του.

Υπο έλεγχο η φωτιά στον Ομαλό

Μετά από ολονύκτια μάχη, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να τιθασεύσουν τις φλόγες που έκαψαν εκτάσεις με δασική και χορτολιβαδική βλάστηση στην περιοχή του Ομαλού, μεταξύ των χωριών Λάκκοι και Καράνου.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς πνέουν άνεμοι και υπάρχει φόβος για αναζωπυρώσεις.

Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ, σε πέντε εστίες, στην περιοχή μεταξύ Λάκκων και Καράνου,πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ στον Ομαλό έσπευσαν ισχυρότατες δυνάμεις με δεκάδες πυροσβέστες και οχήματα, ενώ συνέδραμε και το πεζοπόρο τμήμα που μετέβη στον Ομαλό απο το Ηράκλειο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook