Στην εφημερίδα The Daily Telegraph ο αυστραλός δημοσιογράφος Joe Hildebrand δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Laziness the key to Greek plan for world domination», σύμφωνα με το οποίο υποστηρίζει  ότι ανακάλυψε από πού ξεκίνησαν όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει ο δυτικός πολιτισμός στη σύγχρονη εποχή «ακολουθώντας βήμα προς βήμα τα χνάρια από τα αρχαία χρόνια».

Σε μία σύντομη αναδρομή καταγράφει την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού το οποίο υπήρξε «θύμα μιας σειράς βάρβαρων κατακτήσεων, μια ιστορική πορεία που κράτησε ολόκληρους αιώνες, για να φτάσουμε στη γέννηση του σύγχρονου ελεύθερου ελληνικού έθνους, ενός μικρού έθνους, το οποίο με μία κίνηση σάρρωσε όλα τα έθνη που το κρατούσαν υπόδουλο στο παρελθόν. Το όπλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε τόσο αποτελεσματικά ήταν η ραστώνη».

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι ο «συνδυασμός ραστώνης και υπέρμετρης γενναιοδωρίας είναι που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την ελληνική βιομηχανία του λιανεμπορίου και του τουρισμού». Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι «παρά το εμπορικό δαιμόνιο που διέκρινε τους αρχαίους Έλληνες, οι σύγχρονοι Έλληνες δε δίνουν βάση στην έννοια του κέρδους». Προς επίρρωση, καταγράφει την προσωπική του εμπειρία κατά τον παραθερισμό του στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «στα ελληνικά εστιατόρια αποφεύγουν με κάθε τρόπο να δώσουν απόδειξη για ένα κατά τα άλλα μικρό ποσό κατανάλωσης, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν για παράδειγμα δωρεάν επιδόρπιο ή καφέ, καθώς μια τέτοια προσφορά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κουλτούρας φιλοξενίας».

Διαπιστώνει, συνεπώς, ότι η «υπέρμετρη γενναιοδωρία κυριαρχεί ακόμα και σε βάρος της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας, όπου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας κερδών». Το αποτέλεσμα, καταλήγει ο αρθρογράφος, είναι να διαμορφώνεται μία κατάσταση, όπου «σε ένα κόσμο εκατοντάδων εκατομμυρίων σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων, οι οποίο θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο στις θέσεις εργασίας τους σε καθημερινή βάση, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που επιβαρύνουν τους πρώτους με την κουλτούρα της απόλυτης ραστώνης που τους διακρίνει»

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook