Η «Ανθρώπινη Πόλη» με επιστολή – ανακοίνωση που κατατέθηκε στο Δήμο και δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο, κάλεσε τη δημοτική αρχή της πόλης, να διευκρινίσει στους δημότες σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη Βικελαία βιβλιοθήκη και να φέρει το όλο θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο κ. Δήμαρχος με ανακοίνωσή του επιχειρεί να απαντήσει και στα δύο αυτά αιτήματα.

Ταυτόχρονα όμως λυπούμαστε, γιατί η μακροσκελής ανακοίνωση του κ. Δημάρχου:

 Αναφέρεται πολύ περισσότερο στο παρελθόν (τρείς σελίδες) και πολύ λιγότερο (δύο σελίδες) στη σημερινή κατάσταση.

 Αναλίσκεται (χωρίς λόγο) σε σύγκριση του έργου των προκατόχων του με το δικό του και καταναλώνει πολύ μελάνι σε «χαρακτηρισμούς» των συμπεριφορών των ίδιων αλλά και συνεργατών τους. Αυτά όμως δεν έχουν καμιά αξία ως «κατάλοιπα συντροφικών μαχαιρωμάτων», έχουν κριθεί από τους Ηρακλειώτες και έχουν πάψει προ πολλού να τους απασχολούν.

 Αρκείται σε διαβεβαιώσεις και καθησυχασμούς, αποφεύγοντας να απαντήσει με σαφήνεια και καθαρότητα στα πραγματικά ζητήματα που τέθηκαν.

Γιατί το πρώτο πραγματικό ερώτημα που τέθηκε είναι αν κινδυνεύει το αρχειακό υλικό της βιβλιοθήκης ή όχι. Και απάντηση ο κ. Δήμαρχος δεν έδωσε. Η αντιπροσωπεία της Ανθρώπινης Πόλης (παρακολουθώντας τα ρεπορτάζ του τύπου, χωρίς να τα απαξιώνει αλλά και χωρίς να τα υιοθετεί αβασάνιστα), προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να σχηματίσει εικόνα με τα ίδια της τα μάτια, δεν τα καταφέρνει όμως εύκολα (όπως θα έπρεπε), για να μην πούμε πως εμποδίζεται κιόλας.

Γιατί το δεύτερο ερώτημα που τέθηκε, δεν είναι το πόσος χώρος από τα Αχτάρικα θα παραχωρηθεί στη βιβλιοθήκη (αυτός είναι γνωστός), αλλά το ποιες θα είναι οι χρήσεις των υπολοίπων χώρων που δεν θα χρησιμοποιηθούν απ’ αυτήν. Και απάντηση ο κ. Δήμαρχος δεν έδωσε. Και την δημοσιογραφική καταγγελία πως προορίζονται για μπαράκια, ο κ. Δήμαρχος δεν την διέψευσε. Η υπενθύμιση εξ άλλου εκ μέρους του, του παλιού μπουζουξίδικου μπορεί να ισοδυναμεί και με επιβεβαίωση.

Γιατί το τρίτο ερώτημα που τέθηκε δεν είναι το μέγεθος της προσφοράς του αείμνηστου Γιανναδάκη, αλλά ο λόγος της μακρόχρονης απουσίας του αντικαταστάτη του. Τον λόγο ο κ. Δήμαρχος δεν τον εξηγεί, και την αντικατάσταση την παραπέμπει στο μέλλον (έστω στο άμεσο).

Επικροτούμε τη δήλωση του κ. Δημάρχου ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία. Αναμένουμε, φροντίζοντας παράλληλα στο μέτρο των δυνάμεων και του ρόλου μας να το διασφαλίσουμε. Ταυτόχρονα όμως τονίζουμε πως μια συζήτηση στο ΔΣ πρέπει να διασφαλίζει υποχρεωτικά:

1. Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή κάθε κινδύνου για το αρχειακό υλικό
2. Την απαγόρευση κάθε παράτασης των εργασιών στα Αχτάρικα, ώστε τα εγκαίνια να γίνουν πράγματι το αργότερο τον Αύγουστο του 2012. Να μη συμβεί στη περίπτωση αυτή ότι συμβαίνει συνήθως στα έργα του Δήμου.
3. Την αξιοποίηση του χρόνου μέχρι τότε για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης.
4. Το ξεκαθάρισμα από τώρα των χρήσεων στους χώρους που δεν θα χρησιμοποιηθούν από τη βιβλιοθήκη και
5. Την άμεση κάλυψη του κενού του προϊσταμένου (εφόρου ή επιτροπής), ώστε το πνευματικό της έργο να συνεχίζεται εύρυθμα.
Συμφωνούμε με τον κ. Δήμαρχο πως η βιβλιοθήκη ανήκει σε όλους τους Ηρακλειώτες. Εμείς όμως θα προσθέσουμε σ’ αυτό πως η πορεία της επαφίεται στον «πατριωτισμό τους». Και γι’ αυτό το τελευταίο εμείς τους καλούμε από τώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook