Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής διάθεσης, αλλά και έντασης, λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεξάγεται από το πρωί το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ έξω από το ξενοδοχείο, που πραγματοποιείται το συνέδριο, είναι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι τόσο στους δήμους, όσο και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την απόδοση στους δήμους των 2,7 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν «από τη μακρά προεκλογική περίοδο και κυρίως από τη λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ασκούνης είπε για τα 2,7 δισ. ευρώ ότι αυτό «είναι το ποσό για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών», καθώς και ότι «η οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ποσό αυτό οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών, σε αναστολή υπηρεσιών σε κατάρρευση».

Ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «ιστορικό συνέδριο», οι αποφάσεις του οποίου θα κρίνουν το θεσμό και την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε πως η «κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία, από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους».

«Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μετά την ομιλία του κ. Στυλιανίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει εκ νέου για να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του για τη στάση που θα τηρήσουν οι αιρετοί, ενώ η ΚΕΔΕ απευθύνει έκκληση για ενότητα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook