«Η ίδια η Ελλάδα θα αποφασίσει για το μέλλον του νομίσματός της», δήλωσε με νόημα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επιμένοντας στην σκληρή γραμμή που έχει για το ελληνικό ζήτημα.

Στη συνέχεια σημείωσε πως «το κριτήριο είναι η τήρηση των μεταρρυθμιστικών υποθέσεων», ενώ διευκρίνισε πως επιμένει στην άποψή του πως «μια έξοδος έχει πάψει πλέον να τρομάζει».

Διαχωρίζει ωστόσο τη θέση του από τις «βίαιες» και «ανεύθυνες», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), για τις οποίες «θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον τόσο ζωτικό ζήτημα».

Ο κ. Ρέσλερ απορρίπτει πάντως τον ισχυρισμό ότι έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα. «Δεν έχω κανέναν λόγο να σχετικοποιήσω αυτές τις δηλώσεις ή να τις πάρω πίσω. Αντίθετα, ισχύουν όσα έχω πει», επισημαίνει και προσθέτει ότι όταν κάνει δηλώσεις, έχει πάντα καλά επιχειρήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα, ο κ. Ρέσλερ παραπέμπει στην έκθεση της τρόικας, επαναλαμβάνει ότι «οι κανόνες στην Ευρώπη πρέπει να τηρούνται» και προσθέτει: «Όποιος αναλαμβάνει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αξίζει την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Όποιος παραβαίνει τις υποσχέσεις του, δεν θα λάβει άλλα χρήματα». Εκφράζει πάντως την κατανόησή του για την δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διερωτήθηκε εάν ορισμένες δηλώσεις γίνονται συνειδητά ή από ανοησία και τις αποδίδει σε συναισθηματική φόρτιση.

«Φυσικά, η διαδικασία μεταβολής έχει πάντα και άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Ας θυμηθούμε ότι κατά την εφαρμογή της \”Ατζέντα 2010\” ζήσαμε στην Γερμανία ταραγμένους καιρούς. Στην Ελλάδα οι αναγκαίες απαιτήσεις είναι πολύ εκτενέστερες από την μεταρρύθμιση ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά παρόλη την συναισθηματική φόρτιση, δεν μπορώ να αφαιρέσω την πίεση από την ελληνική κυβέρνηση. Οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια», κατέληξε ο κ. Ρέσλερ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook