Με τον πληθωρισμό για το μήνα Δεκέμβριο να διαμορφώνεται στο 5,2%, η Ελλάδα \”εξασφάλισε\” την τρίτη θέση με τον υψηλότερο τιμάριθμο στην Ε.Ε, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. που δόθηκαν την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,8% σε ετήσια βάση, έναντι 5,2% τον Οκτώβριο και 5,7% το Σεπτέμβριο.

Το  2% όμως, όριο που θέτει η ΕΚΤ, ξεπέρασε και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φτάνοντας το Δεκέμβριο το 2,2%. Πρόκεται για το υψηλότερο επίπεδο που άγγιξε η Ευρωζώνη μετά τον Οκτώβριο του 2008, οταν ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στο 3,2%.

Συνολικά τον τελευταίο χρόνο, παρατηρείται αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ να δηλώσει, κατά την Πέμπτη ότι σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίσει την ανοδική πορεία, η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% που βρίσκεται σήμερα.

Με μια γρήγορη επισκόπηση στην ευρωπαϊκή νομισματική πορεία, τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού το Δεκέμβριο του 2010 καταγράφηκαν στην Σλοβακία (1,3%), στην Ολλανδία (1,8%) και στη Γερμανία και την Κύπρο (1,9%). Τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία (7,9%), στην Εσθονία (5,4%) και στην Ελλάδα (5,2%).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook