Ο κ. Ανδρέας Ξανθός παραβρέθηκε στην πανελλαδική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) σήμερα 30/8/2012 και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας, η διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών δομών, η λεηλασία των εισοδημάτων, των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών, αποδεικνύουν με επώδυνο τρόπο τι ακριβώς σημαίνει «τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα και τους δανειστές μας».

Το Μνημόνιο είχε ως κεντρικό στόχο τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας και τη δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών. Για αυτό το λόγο το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και οι υπόλοιπες κοινωνικές δομές, ενώ όλοι αναγνωρίζουν την προσφορά τους, αντιμετωπίζονται από τη σημερινή μνημονιακή συγκυβέρνηση ως «δημοσιονομικό βαρίδι» που πρέπει σύντομα να το «ξεφορτωθούν».

Αντί να φροντίσουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση των προγραμμάτων αυτών, μετακύλυσαν την ευθύνη για τη λειτουργία τους σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι στα πρόθυρα οικονομικής χρεοκοπίας. Άφησαν απλήρωτους για μήνες χιλιάδες εργαζόμενους στις δομές, απέκλεισαν από τη φροντίδα μεγάλο μέρος ηλικιωμένων, βάζοντας ως κριτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα το 78ο έτος ηλικίας, δεν καλύπτουν τους ανασφάλιστους που αυξάνονται συνεχώς και – προετοιμάζοντας το επόμενο στάδιο της ιδιωτικοποίησης – δίνουν δικαίωμα σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την «εργολαβία της κοινωνικής φροντίδας».

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), αυτά τα σημαντικά «εργαλεία κοινωνικής συνοχής» κινδυνεύουν να αφανιστούν κάτω από τα συντρίμμια της Καλλικρατικής αυτοδιοίκησης.

Η μόνη αξιοπρεπής επιλογή σήμερα είναι ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων στα προγράμματα αυτά σε κοινό μέτωπο με τους χρήστες των υπηρεσιών τους, τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία, τους πολίτες. Για την ανατροπή της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των προγραμμάτων και της φροντίδας των ηλικιωμένων και για τη διασφάλιση της εργασιακής θέσης των ανθρώπων που τόσα χρόνια με το ζήλο και το φιλότιμό τους την κράτησαν όρθια.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, το πολιτικό αίτημα είναι: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ- ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook