Είχε δεσμευτεί απέναντι στον παππού του και δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Έτσι ο Αμερικανός Andrew Thomasson ικανοποίησε την επιθυμία του προγόνου του Oscar Thomasson και σκόρπισε τη στάχτη του στην παραλία του ιαπωνικού νησιού Ίβο Τζίμα.

Κατά τη διάρκεια της μάχης της Ιβο Τζίμα, το 1945, που θεωρείται η πλέον αιματηρή μάχη στον Ειρηνικό τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το αποβατικό σκάφος του Oscar Thomasson καταστράφηκε όταν έφτανε στο νησί κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αρχική επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων.

Τελικά ο Thomasson τα κατάφερε και βγήκε ζωντανός από τη μάχη,. Επέστρεψε στις ΗΠΑ και έκανε οικογένεια.

Έφυγε από τη ζωή το Δεκέμβριο του 2006 σε ηλικία 80 ετών.

Η μάχη της Ίβο Τζίμα διήρκεσε από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου του 1945 και σκοπός της ήταν η κατάληψη από τις αμερικανικές δυνάμεις του νησιού, το οποίο βρίσκονταν υπό ιαπωνική κατοχή.

Παρά το γεγονός ότι η επίθεση ήταν από την αρχή καταδικασμένη για τους Ιάπωνες, οι Αμερικανοί συνάντησαν σθεναρή αντίσταση και είχαν μεγάλες απώλειες: από τους τουλάχιστον 100.000 άνδρες που αποβιβάστηκαν, 7.000 έχασαν τη ζωή τους και 20.000 τραυματίστηκαν.

Για τις ιαπωνικές δυνάμεις επρόκειτο για συντριβή: από τους τουλάχιστον 18.000 άνδρες που φυλούσαν το νησί, σκοτώθηκαν όλοι εκτός από περίπου 214 που αιχμαλωτίστηκαν.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook