Το αίτημα της Τουρκίας να δημιουργηθούν άμεσα καταυλισμοί για τους πρόσφυγες εντός του συριακού εδάφος συζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει «χωρίς καθυστέρηση», αλλά ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΟΗΕ είπε ότι το ζήτημα που τίθεται εγείρει «σοβαρά ερωτήματα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί πλέον σε λίγο να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων από τη Συρία στο έδαφός της.

Συνολικά 80.000 Σύροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, 4.000 περνούν τα σύνορα καθημερινά και 10.000 αναμένουν στα σύνορα για να μπορέσουν να τα περάσουν, σημείωσε.

Υπενθυμίζοντας ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι στη Συρία υπολογίζονται σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Απέναντι σε μια τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή, ο ΟΗΕ οφείλει να αρχίσει να δημιουργεί χωρίς καθυστέρηση καταυλισμούς για τους εκτοπισμένους εντός της Συρίας».

«Είναι προφανές ότι οι καταυλισμοί αυτοί θα πρέπει να χαίρουν απόλυτης προστασίας» σημείωσε επίσης, χωρίς να αναφερθεί στους τρόπους προστασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι θα υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες στην υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Ο Γάλλος ομόλογός του, με τη σειρά του, δήλωσε ότι θα χρειαστούν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά μέσα για την προστασία των προσφύγων και υπογράμμισε ότι εάν η σύγκρουση επιδεινωθεί θα πρέπει να εξεταστούν διάφορες λύσεις.

Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο αριθμός των Σύρων που ζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες «αυξάνεται ραγδαία» κάθε μέρα και συνολικά 229.000 Σύροι έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί ως πρόσφυγες στην Τουρκία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης ότι η ένοπλη σύγκρουση στη Συρία έχει οδηγήσει σε μια «δραματική και αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση» στην περιοχή.

Παράλληλα ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα να δημιουργηθούν προστατευμένες ζώνες για τους αμάχους εντός του συριακού εδάφους, λέγοντας ότι αυτό είναι αντίθετο με το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο Γκουτέρες υπενθύμισε «την αρχή που αναγνωρίζεται διεθνώς, σύμφωνα με την οποία κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναζητήσει και να λάβει το καθεστώς πρόσφυγα σε μια άλλη χώρα».

«Αυτό το δικαίωμα δεν θα πρέπει να διακυβευτεί, για παράδειγμα από την δημιουργία υποτιθέμενων \’προστατευμένων ζωνών\’ ή άλλων παρόμοιων ρυθμίσεων» υπογράμμισε.

«Η εμπειρία έχει δυστυχώς δείξει ότι είναι σπανίως δυνατό να υπάρξει επαρκής προστασία και ασφάλεια σε τέτοιες ζώνες» κατέληξε, υπαινισσόμενος τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995 στη Βοσνία, η οποία διαπράχθηκε σε θύλακα που επισήμως προστατευόταν από τον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, Γαλλία και Βρετανία με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Πέμπτη κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στο συριακό λαό. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς και ο Βρετανός ομόλογός του, Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι οι δύο χώρες έχουν «συγκλίνουσες και ταυτόσημες ιδέες», ώστε να βοηθηθεί ο συριακός λαός.

«Προετοιμάζουμε το έδαφος για την άμεση λήψη μέτρων, για την ενίσχυση του συριακού λαού στη μετά Άσαντ περίοδο» είπε ο Φαμπιούς, προβλέποντας ότι ο Σύρος πρόεδρος θα πέσει από την εξουσία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν κοινές πρωτοβουλίες που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση Άσαντ.

Στις πρωτοβουλίες θα μπορούσε να περιλαμβάνεται μια ουδέτερη ζώνη, καθώς και η συμμετοχή των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την παροχή αρωγής προς τους Σύρους.

«Δεν αποκλείεται τίποτα σχετικά με αυτό θέμα», είπε ο Χέιγκ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook