Την τελευταία στιγμή, πριν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι μπουν στην Βεγγάζη και ενώ τις τελευταίες ημέρες οι αντικαθεστωτικοί υποχωρούν συνεχώς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – κατά πλειοψηφία – αποφάσισε να επιβληθεί Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και για τις Αμερικανονατοικές βάσεις στο Ακρωτήρι και στην Σούδα Χανίων, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα εν αναμονή και των τελικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Ανώτατος αξιωματικός του υπ. Εθνικής Άμυνας δήλωσε στο Flashnews. gr , ότι η Ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής έως ότου εξειδικευτούν οι στρατιωτικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ αναφορικά με τον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσουν οι βάσεις στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της κρίσης στην Λιβύη, τόσο η αεροπορική βάση ευκολίας των ΗΠΑ στον Μουζουρά Ακρωτηρίου, όσο και η ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στο Μαράθι της Σούδας, είχαν αναλάβει ρόλο υποστήριξης (ανεφοδιασμός) της αρμάδας των πολεμικών πλοίων που έχουν συγκεντρωθεί στην Μεσόγειο στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης.

Οι Βάσεις

Η αεροπορική βάση των ΗΠΑ χρησιμοποιείται για την στάθμευση και ανεφοδιασμό κατασκοπευτικών αεροσκαφών, (Awacs-Γουρουνομύτης) για την μεταφορά με μεταγωγικά αεροσκάφη υλικών ανεφοδιασμού των πολεμικών σκαφών και για την μεταφορά πεζοναυτών.

Στην ναυτική βάση , στο Μαράθι, συνεχώς υπάρχουν κινήσεις πολεμικών πλοίων διαφόρων τύπων και εθνικοτήτων, τα οποία ανεφοδιάζονται σε υλικά και προσωπικό και κατευθύνονται στην θαλάσσια περιοχή της Λιβύης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών στο Flashnews.gr , τα αεροπλανοφόρα, τα ελικοπτεροφόρα, τα πλοία αμφίβιας επέμβασης, οι φρεγάτες και όλη η ναυτική αρμάδα που έχει συγκεντρωθεί στα ανοιχτά της Λιβύης επαρκεί για την επιβολή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και , εάν χρειαστεί επιπλέον επέμβαση, θα αξιοποιηθούν οι βάσεις της Ιταλίας.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν αναμένεται περαιτέρω εμπλοκή των βάσεων στην Κρήτη, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι μεγάλες εγκαταστάσεις στρατιωτικών ραντάρ στην Ζήρο Λασιθίου και στο Μουστάκο Χανίων, ενώ σε συνεχή λειτουργία θα τεθούν και τα ραντάρ επιτήρησης του εναέριου χώρου από το Πεδίο Βολής Κρήτης.

Οι πύραυλοι

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά και τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, ο Καντάφι δεν διαθέτει αξιόλογο πυραυλικό δυναμικό που να μπορέσει να απειλήσει την Κρήτη.
Αν και είχε προσπαθήσει να αποκτήσει πυραύλους μακρού βελληνεκούς, δεν τα κατάφερε και το μόνο που διαθέτει είναι άγνωστος αριθμός πυραύλων R-17/300 (SCUD- B), Ρωσικής προέλευσης με βεληνεκές περίπου 300 χλμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να διαθέτει και κάποιους πυραύλους, Κορεατικής προέλευσης μεγαλύτερου βεληνεκούς αλλά είναι πεπαλαιωμένοι και τελείως ανακριβείς.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook