Απορρίφθηκε ομόφωνα από το ομοσπονδιακό εκλογικό δικαστήριο του Μεξικού η προσφυγή για ακύρωση της εκλογής στην προεδρία του Ενρίκε Πένια Νιέτο την 1η Ιουλίου.

Οι επτά δικαστές του δικαστηρίου έκριναν πως δεν αποδείχθηκε καμιά από τις κατηγορίες του συνασπισμού της Αριστεράς για εξαγορά ψήφων ή παράνομες χρηματοδοτήσεις.

Ο Πένια Νιέτο και το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) του κατηγορούνταν από τον υποψήφιο της Αριστεράς Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ για ξέπλυμα χρήματος και εξαγορά ψήφων για να εξασφαλίσουν τη νίκη. Ο Ομπραντόρ, πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, κατηγορούσε το PRI ότι εξαγόρασε 5 εκατομμύρια ψήφους με παράνομη χρηματοδότηση και προσφέροντας στους ψηφοφόρους δώρα από κάρτες αγορών στα σούπερ-μάρκετ μέχρι λιπάσματα, τσιμέντο και ζώα κτηνοτροφίας.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης ανοίγει το δρόμο για το τελευταίο στάδιο της μεξικανικής προεδρικής εκλογικής διαδικασίας: την ανακοίνωση από το ίδιο όργανο (το ομοσπονδιακό εκλογικό δικαστήριο), πριν από τις 6 Σεπτεμβρίου, των οριστικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και την επίσημη ανακήρυξη του υποψηφίου του PRI ως εκλεγμένου προέδρου, ο οποίος θα κληθεί την 1η Δεκεμβρίου να αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα για 6 χρόνια.

«Το Μεξικό πραγματοποίησε μια εκλογή που δεν πρέπει να ακυρωθεί (…). Ήταν εκλογές ελεύθερες και αυθεντικές» δήλωσε ο δικαστής Σαλβαντόρ Ολίμπο Νάβα, παρουσιάζοντας την απόφαση.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, ένας 46χρονος δικηγόρος, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού, κέρδισε τις εκλογές της 1ης Ιουλίου με 38,2% των ψήφων, έναντι 31,6% του υποψηφίου του συνασπισμού της αριστεράς Αντρέ Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook