Ο κίνδυνος ελληνικής κατάρρευσης πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, που θα έριχνε λάδι στη φωτιά της ευρωπαϊκής κρίσης και πιθανότατα θα πυροδοτούσε νέα ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μειωθεί κοντά στο μηδέν, σύμφωνα με τον οικονομολόγο και αναλυτή της γνωστής «δεξαμενής σκέψης» Bruegel Νίκολας Βερόν.

«Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αρκετά τις περασμένες εβδομάδες, ώστε ουσιαστικά να εξαλείψει το σενάριο στο οποίο η υπερχρεωμένη χώρα θα κατέρρεε το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέδριο ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

«Η ομάδα του Ομπάμα μπορεί να νοιώθει πιο άνετα χωρίς το ελληνικό εφιαλτικό σενάριο να επικρέμαται πάνω από τις αμερικανικές προοπτικές ανάπτυξης» πρόσθεσε ο Βερόν.

«Η πιθανότητα μιας κατάρρευσης τύπου Lehman -που θα άλλαζε την εξίσωση στις αμερικανικές εκλογές- δεν υπάρχει πλέον αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο αναλυτής.

Ο κ. Βερόν ανέφερε επίσης πως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο παρατηρήθηκε στη χώρα μας ένας «μέτριας τάσης» επαναπατρισμός κεφαλαίων

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή τα ξημερώματα ο ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ, έφερε τη χώρα μας σαν παράδειγμα προς αποφυγήν, δηλώνοντας ότι «για να διασφαλίσουμε σε κάθε επιχειρηματία και σε κάθε ‘δημιουργό θέσεων εργασίας’ ότι οι επενδύσεις τους στην Αμερική δε θα εξαφανιστούν όπως αυτές στην Ελλάδα, θα μειώσουμε το έλλειμμα και θα βάλουμε την Αμερική σε τροχιά για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

Εξάλλου, σύμφωνα με βρετανό κυβερνητικό αξιωματούχο ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να πιέζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην εξωθήσουν την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης τουλάχιστον έως τις προεδρικές εκλογές.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook