Το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, αλλά θα επιδιώξει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, όπως δήλωσε ο Ανώτατος Ηγέτης του περσικού κράτους, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, κατά τη διάρκεια της συνόδου των «Αδέσμευτων» κρατών που διοργανώνεται στην Τεχεράνη.

«Το μότο μας είναι: πυρηνική ενέργεια για όλους και πυρηνικά όπλα για κανέναν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χαμενέι, δράττοντας παράλληλα την ευκαιρία να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγόρησε πως «μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα όταν εννοούν Δυτικά συμφέροντα [και] μιλούν για δημοκρατία όταν [εφαρμόζουν] στρατιωτική επέμβαση σε άλλες χώρες».

Στη σύνοδο συμμετέχουν συνολικά 120 χώρες, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπένταζαμιν Νετανιάχου να καταδικάζει τη μαζική προσέλευση ως «κηλίδα στην ανθρωπότητα». Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως η Τεχεράνη χρησιμοποιεί το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ συνάμα αρνείται το δικαίωμα ύπαρξη του εβραϊκού κράτους.

Ωστόσο, το ζήτημα της Συρίας δεν άργησε να ταράξει το κλίμα, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, τον πρώτο αιγύπτιο ηγέτης που επισκέπτεται το Ιράν από το 1979, να κατηγορεί το «καταπιεστικό» καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ πως «έχει χάσει τη νομιμότητά του» και να καλεί τους παρευρισκόμενους ηγέτες να «ανακοινώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον αγώνα αυτών που επιζητούν ελευθερία και δικαιοσύνη στη Συρία, και να μετουσιώσουμε αυτή τη συμπάθια σε ένα καθαρό πολιτικό όραμα που υποστηρίζει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό σύστημα.

»Η αιματοχυσία στη Συρία είναι δική μας ευθύνη, [βρίσκεται] στις πλάτες μας και πρέπει να ξέρουμε ότι δεν θα σταματήσει δίχως την αποτελεσματική παρεμβολή από όλους μας», συμπλήρωσε ο κ. Μούρσι, προκαλώντας την άμεση αποχώρηση της συριακή αντιπροσωπίας από την αίθουσα.

Σημειώνεται πως ο μεγαλύτερος σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ στην περιοχή είναι το Ιράν.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook