Προς ψήφιση αναμένεται να οδηγηθεί σχέδιο νόμου που καθιστά απαραίτητη την εκπόνηση μελέτης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, ώστε να μπορούν αυτά να αδειοδοτηθούν κανονικά.

Η όλη διαδικασία που είναι σε φάση διαβούλευσης, οδηγεί στην υποχρεωτική κατάθεση ενεργειακής μελέτης, τόσο για την χορήγηση άδειας δόμησης, όσο και για την ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων.

Στο σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

α) Για την χορήγηση άδειας δόμησης νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου υφιστάμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας , εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), η οριζόμενη στην παράγραφο 25του άρθρου 2 Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου.

β) Μετά τους ελέγχους των Ελεγκτών Δόμησης του νόμου 4030/2011 και προκειμένου να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.), απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) του κτιρίου, από Ενεργειακό Επιθεωρητή, για τις περιπτώσεις όπου είναι υποχρεωτικό από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

γ) Το ΠΕΑ του κτιρίου υποβάλλεται και καταχωρείται ηλεκτρονικά στο Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτιρίων του ΥΠΕΚΑ, αντίγραφο δε αυτού προσκομίζεται στην οικεία Υ.ΔΟΜ., συνοδευόμενο από πόρισμα Ενεργειακού Επιθεωρητή, για την τήρηση ή μη των επιμέρους ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης ή/και της ενεργειακής κατηγορίας που προσδιορίζεται στη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης.

Μάλιστα προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων που προαναφέρθηκαν ακολουθείται ειδική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 15, της ΚΥΑ Δ6/5825/2010 που αφορά την έγκριση του ΚΕΝΑΚ.

(ERGON blog)

Πέτρος Παπαναούμ
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Ph.D.
Συντάκτης – Υπεύθυνος Ενεργειακών, Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών θεμάτων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook