Για «άμεση και αστραπιαία» απάντηση της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Είναι βέβαιο ότι θεωρούμε τον Μπασάρ αλ Άσαντ υπεύθυνο σε περίπτωση χρησιμοποίησης αυτών των όπλων και εάν υπάρξει και η ελάχιστη πιθανότητα απευθείας ή μη χρήσης τους, η απάντηση θα είναι άμεση και αστραπιαία» είπε.

Ουάσινγκτον και Παρίσι έχουν προειδοποιήσει ότι η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού θα συνιστούσε υπέρβαση κόκκινης γραμμής και θα προκαλούσε διεθνή αντίδραση.

«Είμαστε απολύτως αμετακίνητοι ως προς το σημείο αυτό. Αυτά τα βιολογικά και τα χημικά όπλα αποτελούν ακραίο κίνδυνο» επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όταν ερωτήθηκε για την ανάγκη λήψης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για ενδεχόμενη επέμβαση, ο Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι «τα βιολογικά και τα χημικά όπλα είναι διαφορετικής φύσεως από τα συμβατικά όπλα».

«Η πρόβλεψη είναι διαφορετική, στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιο ότι δεδομένων των συνεπειών δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε μία στιγμή τη χρήση τέτοιων όπλων» είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποια διαδικασία θα εφαρμοζόταν σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Γαλλία συγκάλεσε την Πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αφιερωμένη στα ανθρωπιστικά προβλήματα στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες.

«Στο ανθρωπιστικό πεδίο υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προχωρήσουν, σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να παραδεχθούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο εξαιτίας της στάσης των Ρώσων και των Κινέζων» είπε.

«Η Γαλλία είναι η χώρα που ανταποκρίνεται περισσότερο στην υποστήριξη προς την αντιπολίτευση στον Μπασάρ. Εργαζόμαστε εντατικά για την ενοποίηση της αντιπολίτευσης», ώστε μία μελλοντική συριακή κυβέρνηση να είναι «αντιπροσωπευτική» και να εγγυάται τον σεβασμό όλων των κοινοτήτων.

«Το θέμα δεν είναι να ξεφορτωθούμε τον Μπασάρ αλ Άσαντ αν είναι να έχουμε τους εξτρεμιστές ή ένα καθεστώς παρόμοιο με του Μπασάρ» κατέληξε.

Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι

Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται την Παρασκευή ανάμεσα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες στην βόρεια πόλη Χαλέπι με τους αντικαθεστωτικούς να δηλώνουν ότι έχουν υιοθετήσει νέες στρατιωτικές τακτικές κατά των στρατευμάτων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι περιοχές Χανάνο, Μπουστάν αλ Κασρ και Σαλαχεντίν βομβαρδίστηκαν μερικές ώρες αφότου οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κτιρίου των δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία αλ Ζαχράα στο Χαλέπι.

Ο ακτιβιστής Μπασάμ αλ Χαλάμπι είπε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο κατοικημένες περιοχές και αυτοσχέδια νοσοκομεία.

Καθώς οι δυνάμεις του αλ Άσαντ βασίζονται στις αεροπορικές επιθέσεις με ελικόπτερα και μαχητικά με στόχο τα προπύργια των ανταρτών, ο Αμπού Όμαρ είπε ότι οι αντικαθεστωτικοί «αποφάσισαν (να πραγματοποιήσουν) μια νέα στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία \”Ηφαίστειο του Βορρά\” για να καταστρέψουν κάθε αεροπλάνο που βάλει εναντίον μας και του λαού μας».

Ο ίδιος είπε ότι οι αντάρτες στο Χαλέπι κέρδισαν έδαφος από την Πέμπτη και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν από μια περιοχή κοντά στο Σαλαχεντίν.

Οι δηλώσεις του Όμαρ συμπίπτουν χρονικά με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι αντάρτες απέκτησαν πρόσφατα εξελιγμένα όπλα όπως πυραύλους εδάφους-αέρος. Μόνο αυτό τον μήνα κατέρριψαν δύο σοβιετικής κατασκευής μαχητικά τύπου MiG και ένα ελικόπτερο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook