Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., έγινε συνάντηση των Δημάρχων που διαθέτουν λιμάνια και μαρίνες μετά τις εξελίξεις που αφορούν τις παραχωρήσεις κάποιων εξ΄αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς επίσης και την πρόθεση να παραχωρηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των λιμανιών στο Ταμείο με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η επιτροπή ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία που είχε συναντήσει τον υπουργό της Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη σχετικά με το θέμα των λιμανιών και στη συνέχεια πολλοί Δήμαρχοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, κατέθεσαν τις απόψεις τους και βέβαια τη διάθεση της αυτοδιοίκησης να έχει λόγο για τη διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η επιτροπή θα συγκεντρώσει στοιχεία από όλους τους Δήμους που ενδιαφέρονται κι έχουν λιμενικές εγκαταστάσεις ώστε στη συνέχεια να υπάρξει μια συγκροτημένη και ενωτική άποψη για το σύνολο της αυτοδιοίκησης όσον αφορά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους. Τονίστηκε ακόμα ότι θα πρέπει να γίνονται συλλογικές κινήσεις και όχι μεμονωμένες από κάθε Δήμο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν τα λιμάνια της Κρήτης, του Αιγαίου και του Ιονίου όπου διευκρινίστηκε ότι η παραχώρηση λιμανιών ή τουριστικών λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει καμία σχέση με τις εγκαταστάσεις αλλά με τη δυναμική που διαθέτουν και τη δυνατότητα αποκόμισης οφέλους από κάποιο ιδιώτη. Στην επιτροπή εκ μέρους της Κρήτης συμμετέχει ως συστατικό μέλος ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης και αναπληρωματικό μέλος ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης.

Επαφές στο Υπουργείο Τουρισμού

Στις επαφές που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στο Υπουργείο Τουρισμού και κυρίως με τον κ. Ανδρουλάκη Διευθυντή των Τουριστικών Λιμένων, έγινε συζήτηση για τα νέα δεδομένα μετά την παραχώρηση της Μαρίνας στο ΤΑΙΠΕΔ. Διαπιστώθηκε άγνοια και από τα στελέχη του Υπουργείου σχετικά με την απόφαση.

Ένα σημαντικό στοιχείο που διευκρινίστηκε σε όλους είναι ότι μέχρι να τελεσφορήσει η παραχώρηση σε ιδιώτη από το ΤΑΙΠΕΔ , φορέας και διαχειριστής του έργου παραμένει ο νυν φορέας του έργου, ήτοι το Υπουργείο Τουρισμού και ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

Συνεπώς το θέμα της διαχείρισης εξακολουθεί να παραμένει στην ευθύνη της ΔΑΕΑΝ όπως επίσης και η ευθύνη για την αδειοδότηση, αφού ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα που αποδέχεται το Υπουργείο Τουρισμού και εκδοθεί η σχετική άδεια ώστε να προχωρήσουμε στο επενδυτικό σχέδιο.

Τέλος, συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Δήμαρχο και τον κ. Ανδρουλάκη να υπάρξει μια επόμενη συνάντηση όπου θα παραβρεθούν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Τουριστικής ανάπτυξης, η Νομική και η Τεχνική Υπηρεσία ώστε να εξεταστούν συνολικά τα θέματα και να δοθούν απαντήσεις ως προς το αίτημα που έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Στο αίτημα αυτό ο Δήμος ζητά να υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση μετά την τροποποίηση που έγινε στη Βουλή και που ανοίγει το δρόμο στην αδειοδότηση, να εγκρίνει τα σχέδια που έχουν κατατεθεί για τα κτίρια και στη συνέχεια να προχωρήσει στο θέμα της αδειοδότησης. Επίσης συμφωνήθηκε να απαντήσουν σύντομα και στο αίτημα για την παράταση κατασκευής των έργων, δεδομένου ότι η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στο Υπουργείο, όπως ακριβώς έχει αποδεχθεί και με το έγγραφό του ο πρώην Υπουργός Τουρισμού κ. Νικητιάδης Γιώργος.