Τον έλεγχο όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών κάτω από μια ενιαία εποπτική αρχή ζητεί η Κομισιόν σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή στην βρετανική εφημερίδα Financial Times. Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το σχέδιο για τη δημιουργία μιας εποπτικής αρχής προτάθηκε από τον Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόσο και τον Μισέλ Μπαρνιέ, οι οποίοι όμως βλέπουν Γερμανία και ΕΚΤ να στέκονται εμπόδιο στην πρότασή τους.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει:

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( ΕΕ) με την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ), καθώς η ΕΕ προτείνει τη δημιουργία μιας εποπτικής αρχής η οποία θα έχει στην αρμοδιότητάς της τον έλεγχο των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης. Ωστόσο Γερμανία και ΕΚΤ προτιμούν ένα λιγότερο συγκεντρωτικό πρώτο βήμα όσον αφορά την «τραπεζική ένωση».

Το παραπάνω σχέδιο συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόσο με τον Μισέλ Μπαρνιέ Επίτροπος για θέματα χρηματοπιστωτικής εποπτείας της ΕΕ. Το σχέδιο προβλέπει την αφαίρεση από τις σημερινές εθνικές εποπτικές αρχές σχεδόν όλων των αρμοδιοτήτων για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών, μεταφέροντάς τις στη Φρανκφούρτη.

Η τελική εξουσία προβλέπεται να μεταβιβασθεί σε ένα νέο «εποπτικό συμβούλιο» της ΕΚΤ, το οποίο θα είναι διαφορετικό από το υπάρχον διοικητικό συμβούλιό της. Παρόλο που η σύστασή του νέου συμβουλίου βρίσκεται υπό συζήτηση, το βασικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός 23μελούς συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε μία χώρα της Ευρωζώνης και έξι ανεξάρτητα μέλη, περιλαμβανομένων του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Η σύσταση ενός ξεχωριστού συμβουλίου είναι αναγκαία για να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό τοίχος μεταξύ των νομισματικών αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ- που περιλαμβάνουν να προσφέρουν φθηνά δάνεια σε τράπεζες που παλεύουν για την επιβίωσή τους- και του νέου εποπτικού της ρόλου

Αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι το εν λόγω σχέδιο δεν έχει ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί και θα αποκαλυφθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Για να περάσει η πρόταση όμως και να γίνει νόμος θα πρέπει να πάρει την έγκριση από τα 27 μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, έχει αντιτεθεί στη συγκέντρωση όλων των εποπτικών αρμοδιοτήτων στην ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι η Φρανκφούρτη θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με τις 20-25 μεγαλύτερες τράπεζες, ενώ οι εθνικές εποπτικές αρχές θα διατηρούνται ως ανεξάρτητοι και συντονιστικοί οργανισμοί με αρμοδιότητες για τις μικρότερες τράπεζες.

Σε άρθρο του που δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι αποτελεί «κοινή λογική» το να δοθεί εξουσία στην ΕΚΤ μόνο για τις μεγάλες τράπεζες, καθώς θα ήταν αδύνατο να μπορεί αυτή να επιβλέπει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αντίστοιχη θέση έχουν λάβει και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σε διαβουλεύσεις τους με τις Βρυξέλλες, δήλωσαν στελέχη της ΕΕ, αν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι πιο κοντά στην άποψη τη Επιτροπής.

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας προκύπτουν επίσης από την επιθυμία της να διατηρήσει υπό εθνικό έλεγχο στις μικρότερες περιφερειακές τράπεζές της. Παρά την αντίδραση, ο κ. Μπαρόζο αποφάσισε να υιοθετήσει την πιο φιλόδοξη πρόταση που υποστηρίζεται από τη γενική διεύθυνση της Κομισιόν για την εσωτερική αγορά, η οποία υποστήριξε ότι μία πιο περιορισμένη προσέγγιση θα απογοήτευε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ σημείωσαν επίσης ότι οι σημερινές τραπεζικές κρίσεις στην Ισπανία και την Ιρλανδία προκλήθηκαν από μη συστημικά σημαντικές τράπεζες, όπως από τα μικρά ταμιευτήρια της Ισπανίας (cajas).

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook