Ένας άντρας από τη Νέα Υόρκη μολύνθηκε από τον ιό του AIDS όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση οργάνου από δότη που βρίσκεται εν ζωή, αν και ο συγκεκριμένος δότης είχε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης ασθενειών, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Ο λήπτης του νεφρού βρέθηκε θετικός στον ιό HIV κατά τις εξετάσεις που έγιναν στο City Hospital της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης Κλόντια Χάτον.

Ο δότης είχε εξεταστεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες που ισχύουν στις μεταμοσχεύσεις, αλλά φαίνεται ότι μολύνθηκε με τον ιό μετά τις εξετάσεις και πριν από την επέμβαση, διευκρίνισε η ίδια.

\”Στο χρόνο που μεσολάβησε από τις πρώτες εξετάσεις ως τη μεταμόσχευση, ο δότης πρέπει να είχε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και να μολύνθηκε με τον ιό. Ο δότης και ο λήπτης γνωρίζουν το τι και πώς συνέβη\”, επισήμανε η Χάτον και τόνισε πως τα ονόματα των δύο ατόμων, αλλά και του νοσοκομείου που έγινε η μεταμόσχευση δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις όσων είναι δότες οργάνων στις ΗΠΑ θεσπίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του \’80 όταν η επιδημία του AIDS βρισκόταν σε έξαρση. Η υπόθεση αυτή της Νέας Υόρκης είναι η πρώτη που ο ιός μεταδόθηκε από δότη εν ζωή.

Το υπουργείο αποφάσισε, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, ότι οι δότες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος δύο εβδομάδες πριν την μεταμόσχευση, επίσης συστήνει στα νοσοκομεία να καθιερώσουν το τεστ με νουκλεϊνικό οξύ που εντοπίζει τους ιούς πολύ πριν από τα συνηθισμένα τεστ.

\”Συμβουλεύουμε τους δότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην έχουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά\”, κατέληξε η Χάτον.

Περισσότεροι από 110.000 Αμερικανοί περιμένουν κάθε χρόνο για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση οργάνων.

Επίσης κάθε χρόνο 57.000 Αμερικανοί μολύνονται με τον ιό HIV.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook