Μετά τη δήλωση του γιου του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ ότι «σε 48 ώρες όλα θα έχουν τελειώσει», οι πρώτοι βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Βεγγάζης είναι γεγονός. Κάτοικοι της περιοχής και ξένοι ανταποκριτές δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι βομβάρδισαν τα περίχωρα της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των εξεγερμένων και ο Λίβυος ηγέτης προειδοποιεί ότι τα στρατεύματά του δεν θα δείξουν οίκτο. Επιθέσεις και στην Ατζαμπίγια, ενώ σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος βρίσκεται η πόλη Μιζουράτα.

Όπως μετέδωσε το BBC, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι βομβάρδισαν για πρώτη φορά τα περίχωρα της Βεγγάζης και το αεροδρόμιο στην πόλη Μπενίνα. Ωστόσο, εκπρόσωπος των εξεγερμένων υποστήριξε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη τα κατέρριψαν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Λίβυος ηγέτης, σε ραδιοφωνικό διάγγελμά του, είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους της πόλης πως τα στρατεύματά του θα φτάσουν «απόψε» στη Βεγγάζη και «δεν θα δείξουν οίκτο». Κάλεσε τους εξεγερμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και επανέλαβε πως θα δοθεί αμνηστία σε όσους παραδώσουν τα όπλα.

Επίσης, ο Καντάφι δήλωσε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό LBC ότι δεν περιμένει ότι οι δυνάμεις του θα χρειαστεί να δώσουν μάχη για να επανακτήσουν τον έλεγχο στη Βεγγάζη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι θα δοθεί μάχη για την ανακατάληψη της Βεγγάζης, ο Καντάφι απάντησε «όχι, όχι δεν το νομίζω». Αναφερόμενος στους εξεγερμένους, ο Καντάφι μίλησε και πάλι για «μέλη της Αλ Κάϊντα και τρομοκρατικά στοιχεία», τα οποία έχουν ήδη ηττηθεί. «Όλα τα μέρη στα οποία υπήρχαν θύλακοι των ανταρτών έχουν πλέον εκκαθαρισθεί με τη βοήθεια των κατοίκων των περιοχών, που μας καθοδήγησαν στα κρησφύγετα τους».

\"\"

Το βράδυ της Τετάρτης ο στρατός της Λιβύης είχε στείλει τελεσίγραφο στους κατοίκους της Βεγγάζης, με το οποίο τους έδινε χρονικό περιθώριο λίγων ωρών για να απομακρυνθούν από τις τοποθεσίες που βρίσκονται οι δυνάμεις των ανταρτών, αλλά και από τα μέρη που είναι συγκεντρωμένο πολεμικό υλικό. Στο κείμενο που μεταδόθηκε μέσω του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ-Λίμπια αναφερόταν ότι ο στρατός έρχεται « για να σας βοηθήσει και να εκκαθαρίσει την πόλη σας από τις ένοπλες συμμορίες».

Ο στρατός του Μουαμάρ Καντάφι προχώρησε σε νέες επιθέσεις και στην πόλη Ατζαμπίγια, αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των εξεγερμένων που απάντησαν τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις. Όσον αφορά στην πόλη Μιζουράτα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε πως βρίσκεται σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Στο διπλωματικό μέτωπο, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη, δίνοντας παράλληλα το «πράσινο φως» ακόμη σε «κάθε απαραίτητο μέτρο» προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και οι κατοικημένες περιοχές.

Η πρόταση, που έφεραν προς ψήφιση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και ο Λίβανος έγινε δεκτή με 10 ψήφους σε σύνολο 15 ενώ τα υπόλοιπα μέλη απείχαν.

Η ψήφιση της Ζώνης Απαγόρευσης των Πτήσεων έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούν επίθεση στη Βεγγάζη, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Εντούτοις, ενδέχεται η απόφαση να είναι υπερβολικά καθυστερημένη, καθώς η τελική επίθεση στις θέσεις των ανταρτών είναι ζήτημα χρόνου.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook