Τελευταία ενημέρωση 14:50

Υπεγράφη και απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια, το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης με έδρα στο Ηράκλειο. Το μόνο που απομένει πλέον είναι η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης για να τεθεί σε ισχύ.

Γιατί την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ.Βασίλης Λαμπρινός, εξέφρασε την ικανοποίηση των δικηγόρων αλλά και των φορέων της Ανατ.Κρήτης για την δικαίωση, όπως είπε, πολύχρονων αγώνων, ενώ απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του, των Χανίων, τόνισε πως το Εφετείο Δυτικής Κρήτης δεν πρόκειται να καταργηθεί και επεσήμανε πως για ότι χρειαστεί οι δικηγόροι του Ηρακλείου θα σταθούν στο πλευρό των δικηγόρων των Χανίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Δημήτρης Ποντικάκης δήλωσε στο Flashnews.gr ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως έχει ήδη αποφασιστεί οι Δικηγόροι των Χανίων – που συνεχίζουν την αποχή απο τα καθήκοντά τους – θα προσφύγουν στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος και στους παρευρισκόμενους στην ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο η οποία διεξάγεται στα Χανιά παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Γ.Πεταλωτή, υπήρξε η σχετική αναστάτωση και στους παρευρισκόμενους δικηγόρους, καθώς και στους βουλευτές των Χανίων.

Μάλιστα ο βουλευτής της \”Δημοκρατικής Συμμαχίας\” κ.Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την εξέλιξη ως αναμενόμενη και τόνισε με νόημα : \”Την Δευτέρα το πρωί θα βρίσκομαι έξω από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής περιμένοντας και τους συναδέλφους μου από τα Χανιά για να τηρήσουμε το Πρωτόκολλο τιμής, που σημαίνει και την παραίτησή μας. Αν δεν προχωρήσουν σε αυτό τότε έχουμε να κάνουμε με κότες\”.

Βέβαια ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ιστοσελίδα, σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο να πάνε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά, και να \”γιουχάρουν\” τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ.Γ.Πεταλωτή.  Πάντως τρείς εκπρόσωποι των δικηγόρων πήγαν στο Ινστιτούτο προκειμένου να συναντηθούν με τον κ.Πεταλωτή, ενώ απόψε θα συγκληθεί εκτάκτως η γενική συνέλευση του δικηγορικού συλλόγου Χανίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη τα μέλη του ΔΣ του δικηγορικού συλλόγου των Χανίων μαζί με τους Χανιώτες βουλευτές θα έχουν συνάντηση  στην Βουλή με την γραμματεία του Πρωθυπουργικού γραφείου και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Καστανίδη.

Απο την πλευρά του, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Φραγκίσκος Παρασύρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση

«Χαιρετίζω με μεγάλη μου χαρά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση εφετείου στην Ανατολική Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο, από τον κ. Κάρολο Παπούλια .

«Η υπογραφή αυτή που αποτελούσε την τελευταία εκκρεμότητα σε σχέση με τη δημιουργία εφετείου, αποτελεί επιστέγασμα ενός αγώνα που δώσαμε με συνέπεια και ενωμένοι όλοι μαζί ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, οι τοπικοί φορείς , οι τοπικοί Δημοσιογράφοι, οι πολίτες τη πόλης μας και εμείς οι Βουλευτές».

Επίσης η βουλευτής Ηρακλείου κ.Μαρία Σκραφνάκη σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων αναφέρει : \”Η ίδρυση του Εφετείου στο Ηράκλειο, είναι πλέον πραγματικότητα.
Ένα αίτημα πολλών χρόνων, όλων των πολιτών της Ανατολικής Κρήτης υλοποιείται. Ο μακροχρόνιος αγώνας των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου και Λασιθίου, των Δικηγόρων, των Βουλευτών και όλων των φορέων της Ανατολικής Κρήτης, δικαιώνεται.\”

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που συνέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ιδρύεται Εφετείο Ανατολικής Κρήτης το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί απο τις 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook