Μια καρκινοπαθής από την Κρήτη αναγκάστηκε να ζητήσει χρήματα μέσω του διαδικτύου για να  πληρώσει μια υψηλής ευκρίνειας τομογραφία στον «Ευαγγελισμό».

Η συγκεκριμένη εξέταση είναι ακριβή και χρησιμοποιείται  για στη διάγνωση του σταδίου του κακοήθους όγκου ή αξιολογεί την ανταπόκριση στη θεραπεία (ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία).

Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί τέσσερις μονάδες PET/CT, εκ των οποίων μία είναι στον «Ευαγγελισμό», δύο στον ιδιωτικό τομέα και μία στην Ακαδημία Αθηνών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», στον «Ευαγγελισμό» η εξέταση PET/CT κοστολογείται 1.500 ευρώ, αλλά στον ιδιωτικό τομέα ο ασθενής πληρώνει από 2.500 – 3.000 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι πρώτα πληρώνουν την εξέταση και στη συνέχεια εισπράττουν από το Ταμείο τους το ποσό των 1.500 ευρώ ή αντίστοιχα μειωμένο κατά το ποσοστό που προβλέπει ο κανονισμός παροχών του Ταμείου τους.

Στη περίπτωση της Κρητικιάς ωστόσο, η αδυναμία καταβολής του χρηματικού ποσού για την εξέταση, την οδήγησε στο να σταματήσει τη θεραπεία της εδώ και τρεις μήνες, όπως δήλωσε στην εκπομπή \”Πρωινή ενημέρωση\”

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Ιωάννης Σαρηβουγιούκας, ο οποίος παραδέχτηκε το πρόβλημα και υποστήριξε ότι θα υπάρξει ρύθμιση στο μέλλον για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Το θέμα πήρε μεγάλες διάστάσεις, μέσα από την τηλεόραση και έτσι υπό το βάρος της συνολικής πίεσης που ασκήθηκε, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ δεσμεύτηκε ότι η ασθενής θα κάνει την εξέταση στον «Ευαγγελισμό», χωρίς να πληρώσει τα 1.500 ευρώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook