Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής την άμεση κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθούν οι άμαχοι, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως αποτελεί έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, στην προσπάθεια του Μουαμάρ Καντάφι να αποτρέψει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις χώρες της Δύσης στη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα του.

\"\"Αυτές τις ώρες, άλλωστε, διαμορφώνεται ο συνασπισμός που θα αναλάβει να πλήξει στρατιωτικά τη Λιβύη, μετά την υιοθέτηση σχετικής απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ψήφισμα του οποίου δεν εξουσιοδοτεί το ΝΑΤΟ ή άλλον διεθνή οργανισμό να αναλάβει την επιβολή κυρώσεων, αλλά αναφέρεται σε χώρες που θα θελήσουν να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες της Λιβύης εφ\’ όσον διαπιστωθεί ότι απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας απαγόρευσε τις πτήσεις προς τη Λιβύη, ενώ από την πλευρά του ο Καντάφι απειλεί με \”κόλαση\” εκείνους που θα επιτεθούν εναντίον της Λιβύης. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, μετά την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται σε ζώνη επιβολής απογόρευσης πτήσεων, αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πυραυλικές επιθέσεις, καταστροφή ραντάρ, επιθέσεις από πυραύλους τύπου Κρουζ από πλοία ανοιχτά της Λιβύης.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ (NATO Council) σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας κ. Αντερς φογκ Ράσμουσεν.

\"\"Σε πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Γερμανία και η Ινδία που απείχαν της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτές οι πέντε χώρες επέτρεψαν στα άλλα 10 μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να περάσουν το ψήφισμα μέσω μιας ιδιότυπης σιωπηράς αποδοχής, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι καμία από αυτές τις πέντε χώρες που διαφωνούν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν επέλεξε να μπλοκάρει την απόφαση ασκώντας βέτο. Αυτή η περίεργη ουδετερότητα δείχνει την τέλεια διπλωματική απομόνωση του Καντάφι.

Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μετάσχει στις επιχειρήσεις, το ίδιο έχουν κάνει Νορβηγία, Δανία και Κατάρ. Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπονγκντάν Κλιτς. 

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εξηγούσαν ότι με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα θέλει να δείξει σε άλλα καθεστώτα της περιοχής (που αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις και αιτήματα πολιτών για εκδημοκρατισμό) ότι τα Ηνωμένα Εθνη -αν δεν μπορούν να σταματήσουν την βίαιη καταστολή- θα ασκήσουν πίεση για φρένο στην βία απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook