«Μάχη με τον χρόνο» δίνουν οι Ιάπωνες μηχανικοί για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

«Η ψύξη είναι εξαιρετικά σημαντική, επίσης πιστεύω ότι δίνεται μια μάχη με τον χρόνο», δήλωσε ο Αμάνο μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.

Το συμβάν στον πυρηνικό σταθμό είναι «πολύ σοβαρό». Είναι σημαντικό «η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ» να μετάσχει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πρόσθεσε ο Αμάνο.

\"\"

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε, ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji. «Ελπίζουμε οι μετρήσεις αυτές να βοηθήσουν ώστε να καθησυχάσουμε τον ιαπωνικό λαό», πραγματοποιώντας μετρήσεις παράλληλα με εκείνες της ιαπωνικής κυβέρνησης, τόνισε.

Παράλληλα, η Ιαπωνία αύξησε σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από 4 της επτάβαθμης κλίμακας, την ώρα που επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πραγματοποιούν έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, (σήμερα απόγευμα στην Ιαπωνία), αλλά η επιχείρηση σημειώνει «πρόοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

«Οι προσπάθειες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από εξωτερικό δίκτυο σημειώνουν πρόοδο».

Η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα επιτρέψει να επαναλειτουργήσει το σύστημα άντλησης και ψύξης των δεξαμενών όπου είναι αποθηκευμένο το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, το οποίο στην περίπτωση που μείνει χωρίς νερό θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Ρίψεις νερού έγιναν από ελικόπτερα και οχήματα της πυροσβεστικής χθες, ενώ επαναλήφθηκαν σήμερα στον αντιδραστήρια Νο3.

«Λόγω του πυκνού ατμού πάνω από το σημείο αυτό δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το νερό έφθασε στη δεξαμενή» του αντιδραστήρα αυτού, πρόσθεσε ο Εντάνο, χωρίς να διευκρινίσει αν η ποσότητα του νερού ήταν αρκετή για να αποτραπεί η αποστράγγιση της δεξαμενής.

 

Ομπάμα: Δεν κινδυνεύουν οι ΗΠΑ

Σε δημόσια δήλωση του την Πέμπτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η ιαπωνική κρίση ενέχει πολύ περιορισμένους κινδύνους για τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

\”Είτε πρόκειται για τη Δυτική Ακτή, τη Χαβάη, την Αλάσκα ή άλλες περιοχές των Η.Π.Α. στον Ειρηνικό, δεν προβλέπουμε ότι η ακτινοβολία θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα”, είπε. \”Αυτό αποτελεί συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η αμερικανική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και πολλοί άλλοι εμπειρογνώμονες\”, ενώ πρόσθεσε, ότι οι ειδικοί για τη δημόσια υγεία, δε συνιστούν τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τους πολίτες, πέρα από το να παραμένουν ενήμεροι για τις εξελίξεις.

Όσον αφορά στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ιαπωνία ο Ομπάμα σημείωσε ότι σύμφωνα με τη Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή όσοι βρίσκονται κοντά στην περιοχή της Φουκουσίμα θα πρέπει να αποχωρήσουν σε ακτίνα 50 μιλίων από την περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο.



Περισσότεροι από 16.600 νεκροί και αγνοούμενοι

Ο τελευταίος απολογισμός του σεισμού και των τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου την βορειοανατολική Ιαπωνία αυξήθηκε σήμερα σε περισσότερους από 16.600 νεκρούς και αγνοούμενους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.405 νεκροί ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, διευκρίνισε η αστυνομία.

Συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.

\"\"

Μετά το χάος των πρώτων ημερών, η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων προχωράει κανονικά.

Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό. Ο δήμαρχος του λιμανιού Ισινομάκι, μια από τις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook